Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jenny Strömstedt

Det är inte svårt att undvika att begå våldtäkt

Målsäganden kämpade emot, kunde inte få luft, kräktes. Ändå tyckte Jean-Claude Arnault att det var en fullt rimlig handling att fortsätta oralsexet, skriver Jenny Strömstedt.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hovrätten anser det styrkt att Jean Claude Arnault ”tvingade målsäganden att utföra oralsex genom att hålla fast hennes nacke så hårt att hon inte kunde ta sig loss samtidigt som han förde in sitt könsorgan långt in i hennes svalg”.  

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Händelseförloppet går att ta del av i domen mot den så kallade kulturprofilen som meddelades i veckan, och som fällde honom för ytterligare en våldtäkt och höjde straffet till 2,5 års fängelse.

Vidare refererar domen gärningsbeskrivningen som berättar hur Jean-Claude Arnault förde in könsorganet så långt ner i halsen på kvinnan att hon inte fick någon luft, så djupt att hon kräktes i munnen och sen, när han drog hennes huvud över sängkanten, spydde på golvet där han enligt målsäganden påpassligt lagt några tidningar. I domen dras följande slutsats: ”Det kan inte ha undgått Jean-Claude Arnault att målsäganden försökte ta sig loss”. 

Målsägande kämpade emot. 

Målsäganden kunde inte få luft.

Målsäganden kräktes.

Ändå tyckte Jean-Claude Arnault att det var en fullt rimlig handling att fortsätta oralsexet. Ändå vidhåller han i efterhand att alla kvinnor som berättat om övergrepp från hans sida ljuger. 

Beteendet blir särskilt intressant utifrån hans utpräglade intellektuella profil, eftersom en sådan slutsats kort och gott är okunnig, icke-analytisk eller rent ut sagt korkad. Beteendet kan inte förklaras med mindre än att den i övrigt så bildade gärningspersonen saknar grundläggande kännedom om hur ett ömsesidigt sexuellt umgänge utspelar sig. När han i SVT-dokumentären Det slutna sällskapet syns hälsa på samhällets mäktigaste ledare, ditbjudna för att kröka nacken inför Svenska Akademiens världsfrånvända snille på högtidssammankomsten, kan han i själva verket inte ha förstått något fundamentalt om just samhället. I samhället anser majoriteten invånare att samtycke är en självklar helgedom i mänskligt umgänge. 

Kulturelitens guldgosse med det förfinade sättet var uppenbarligen naken även när han inte tryckte ner könet i munnen på kvinnor som höll på att kvävas. Han som fått stipendier av de mest beundrade, medalj av en hovsamt leende kulturminister och i sin ungdom varit del i en intellektuell undergroundrörelse med parollen estetik, kritik och politik, kan utifrån sin gärning inte längre kallas något annat än dum. 

Touché cliché, för att använda den för sammanhanget relevanta franskan

Det är dock meningslöst att tala om Jean-Claude Arnault som person, hans brott är en tragisk historia för alla inblandade. Samtidigt bekräftar hans handlingar kvinnors eviga sexuella utsatthet i allmänhet och, som beskrivet i förhör, målsägandens i synnerhet. Kvinna spjärnar emot och det uppfattas som en del i akten. Kvinnan blir lealös av rädsla och det tolkas som samtycke. Kvinna säger tydligt nej men det räknas inte när hon frivilligt lagt sig att sova i samma säng. Har hon dessutom klätt av sig till bara trosor och en lånad T-shirt kan en upphetsad man inte längre anta överenskommelsen om att sova.

Touché cliché, för att använda den för sammanhanget relevanta franskan.

När Jean-Claude Arnault säger att kvinnorna ljuger är han också en av alla missförstådda gärningsmän bakom hundratusentals anmälda övergrepp, och alla dem som inte kan räknas för att det fortfarande är så mörkt.

När Jean-Claude och hans kompisar kodar kvinnor i färger som motsvarar grader av knullbarhet är han en av alla män som tror sig ha rätten att värdera kvinnor utifrån en sexualitet som inte är deras förrän de i samtycke får lov att dela den.

Det är inte svårt att undvika att begå våldtäkt. Det vet partners över hela världen som dagligdags förmår använda sin intelligens till att ställa frågor, analysera maktförhållanden och kalibrera sin känslomässiga radar att läsa den andra i stället för att vända blicken in mot ett blint ego, mot sin självgoda uppfattning om sakernas tillstånd.

Samtycke är inte ett modeord utan en ytterst lättlärd praktikalitet och ett av de vackraste orden som Svenska Akademien har i sin ordlista.  

Snille och samtycke. 

Framtidens motto.

Horace Engdahl.Foto: OLLE SPORRONG

 

”Vivören”

Horace Engdahl säger också i SVT-dokumentären att hans beundran för ”vivören” beror på hans förfinade sätt. ”Det handlade inte om sex, vi grabbar talar inte om sådant”. 

Det borde de kanske göra. Ida Östensson, en av hjältarna bakom samtyckeslagstiftningen, har tagit initiativet till #killmiddag. Det är en enkel metod som hjälper manliga kompisgäng eller kolleger i olika åldrar att samtala om frågor de skulle behöva prata mer om. Recension från killkompis norrifrån som testat med sina vänner: ”Det var riktigt häftigt”. Kör Horace! 

 

Minimalistiskt julbord

Det här kan bli den skönaste julen någonsin på grund av respekten för Greta Thunbergs målmedvetna arbete för klimatet. Inga julklappar, ett minimalistiskt julbord med mycket grönt, köttbullarna gjorda på hjort skjuten av Steffo, och ylletröjor i stället för extra drag i värmeväxlaren för att hålla nere elkonsumtionen. Tyvärr kommer jag inte att vilja snåla på julpusslet, rödtjutet och stearinljusen. Jag kommer nämligen ha tid att njuta av allt.

 

Lars Lerin och Junior.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

Det är mörkt nu, men...

Konstnären Lars Lerin och hans man Junior har myntat ett nytt förlåtande begrepp. De vill planteras bredvid varandra när den dagen kommer vilket låter mycket skönare än att bli begravd. Sen tittar vi alla fram som krokusar eller små snödroppar framåt våren. Det är mörkt nu, men det blir ljusare igen.