Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Strömstedt

De vill att hela Sverige ska se ut som lyxgatan i Stockholm

Jag erkänner att jag gillar Borlänge.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag har inte tänkt på att staden skulle vara särskilt ful eftersom människorna jag träffat varit roliga och hamburgarna goda. Domnarvet gör sitt till också. Morfar jobbade på SSAB i Oxelösund och valsarnas dån betyder trygghet. Det så kallade Arkitekturupproret har dock utnämnt staden till Sveriges fulaste och visst trampade folkhemmet snett i många städer när gamla kvarter revs i stället för att renoveras och ersattes med själlösa Domuslådor i betong. 

Den delen av upproret slår in öppna dörrar.

Allt blir bättre om det är bra än dåligt, särskilt hus.

Men det finns problem med deras utspel, eller snarare verklighetsuppfattning. Den som lyssnade på intervjuer med Arkitekturupprorets företrädare i veckan fick ett budskap till leda: All modern arkitektur är fula lådor och fula lådor är det enda arkitekter vill rita och kommunerna bygga. 

Det stämmer inte. Det räcker det med ett enkelt besök på Hemnet där närapå alla hus är ritade av arkitekter och godkända av kommunen för att förstå att mångfalden är total. Men mångfald är inget favoritbegrepp för arkitekturupproret. Det vill att hela Sverige ska se ut som Strandvägen i Stockholm, eller Sölvesborg. Logiken bakom resonemanget är att marknadspriserna är högst i klassiska bostäder vilket betyder att alla människor vill bo i sten eller trähus byggda före 1930, eller nybyggda hus som ser ut som om de är byggda före 1930.

Med andra ord: tinnar, torn, kakelugnar, burspråk, spröjs och andra egenskaper som mäklare sedan länge säljer boenden med i sina annonser. Klassiskt mys är nämligen redan höjden av kommersialism.  Klassiskt mys är inte hotat utan har en säkrad plats i samtiden.

På Arkitekturupprorets hemsida visas flera nya exempel på flerfamiljshus i klassisk stil. De kommersiella huskatalogerna är fulla av trivsamma villor som är lantliga, romantiska eller i New England stil. Utanför Lund finns en hel stadsdel i nybyggd Hansastil, Jakriborg. Det finns också tusentals byggnadsbevarande bloggar och Instagramkonton från runtom i landet som visar upp renoverade torp och gårdar för miljoner följare.  

Arkitekturupproret står med andra ord mitt i bagarboden och skriker efter bröd. 

Inte ens en huskopia från Hansatiden blir trivsammare än ett modernt hus om fönsterkarmarna ruttnar

Däremot har det goda skäl att kritisera delar av byggandet som pågår i bostadsbristens Sverige. Det ska gå fort. Den byggherre som vill tjäna pengar bygger billigt och säljer dyrt. Det betyder ständiga kompromisser för arkitekten att bli mer kostnadseffektiv samtidigt som kommunerna inte ställer tillräckligt höga krav på kvalitet i utformningen i sina markanvisningar.  När stenstäderna växte fram i slutet på 1800-talet byggdes husen hantverksmässigt och med lång livscykel för generationer att förvalta. Höga investeringskostnader gav lägre underhåll på sikt. Idag byggs bostadsrätter där blivande medlemmar står för risken med skyhög belåning, ovetande om kommande renoveringar på grund av ibland oprövade men billiga byggmetoder. 

Inte ens en huskopia från Hansatiden blir trivsammare än ett modernt hus om fönsterkarmarna ruttnar, taket möglar och putsen faller av frigoliten på fasaden. 

Arkitekturupproret verkar satsa hela sin kommunikation på att svartmåla all form av modern arkitektur, men att säga att all arkitektur daterad efter 1930 är fula lådor blir bara billig populism, en påhittad kamp mellan intellektuella snobbar i polotröjor och ett dumförklarat folk som tydligen inte får drömma om de projekt jag också ser på hemmafixar-forumen på nätet: Drömmar om hus i växthus, om glasade tillbyggnader till gamla torp, om hus av containrar, på båtar eller hus som utropstecken på en klippa. 

Att skapa hållbara samhällen med både estetik och funktion hänger på många fler parametrar än en spröjs eller två mellan energiglasen

Akropolis byggdes för 4 000 år sedan och är en berättelse om klassicismen. Mies Van der Rohe, en av modernismens affischnamn byggde vidare på den traditionen och skapade odödliga byggnader från 20-talet och ett halvt sekel framåt. Googla arkitekter som Carmen Izquierdo och Emma Jonsteg som berättar något om Sverige idag samtidigt som miljöerna utmanar människor att tänka och känna, samt trivas.

Själv är jag uppväxt i ett radhus i mexitegel, bor i sönderrenoverat 20-tal och drömmer om att bygga en modern klimatanpassad låda på landet. Att skapa hållbara samhällen med både estetik och funktion hänger på många fler parametrar än en spröjs eller två mellan energiglasen.

Dags att snåla?

Handelsbankens koncernchef Anders Bouvin vill sluta jobba efter tre år på posten. Banken har enligt Expressen avsatt 220 miljoner till hans pension. Jag blir alltid nyfiken på hur bankchefernas ersättningar sätts, särskilt när de smyghöjer kundernas bolåneränta och tar ut feta avgifter. Men det är klart, lever han 30 år till så blir det bara dryga sju miljoner om året, hälften av lönen. Det blir till att snåla!

Gorillapappan

I veckan presenterades ny forskning om att barnkära gorillapappor får fem gånger fler avkommor än de som överlåter barnen på mamman. Gorillor som delar arbetsbördan lika med gorillamammorna får helt enkelt komma till oftare. Fast vid närmare eftertanke är det kanske ingen nyhet. 

Grattis!

För övrigt fyller både Jessica Andersson och Marie Göranzon år i dag. Grattis på födelsedagen!