Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Strömstedt

Bilden av sex har nått orimlighetens gräns

Emilie Pilthammar (M) fick hård kritik från egna partiet efter att ha lagt ut en bild på Facebook där hon syns i vad som beskrivits som en ”gruppsex-pose” tillsammans med två andra lokalpolitiker i Sölvesborg. Alla tre har nu lämnat sina politiska uppdrag.

Kunskapen finns redan i anekdoterna, ändå blir viss fakta så otroligt sorglig när den presenteras formellt, på en powerpoint från Folkhälsomyndigheten som berättar om svenskarnas sexliv.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Män är fortfarande från Mars, och kvinnor från Venus och emellan dem finns ett osande internet fyllt av krävande avtrubbande porr. 

Till att börja med hör jag till dem som anser det uppfriskande att staten intresserar sig för sina medborgare sexliv eftersom ett haltande dito ofta är symptom på att det brister i andra delar av samhället som i arbetsfördelningen hemma, könsnormer och inte minst klass. De allra flesta friska människor är också hyfsat överens om att livet blir gladare om sexlivet är tillfredsställande och partners spelar efter samma partitur. 

De allra flesta svenskar är enligt undersökningen rätt nöjda med sitt sexliv. 

Det måste sägas. 

Men sedan blir det deprimerande. 

70 procent av männen tittar på porr. 70 procent av kvinnorna tittar inte på porr.

Varför valde de just denna ställning? Var är skämtet?

Kontrasten är lika stor som förvirringen när jag stirrar på Emelie Pilthammars ”skojjiga” Facebookbild från den överförfriskade lördagskvällen med sina partikamrater. Varför valde de just denna ställning? Var är skämtet? Varför drabbas jag inte av akuta skrattparoxysmer, det brukar inte vara några större svårigheter i mitt fall annars. Det enda som är tydligt är att scenen, kvinna penetreras bakifrån samtidigt som hon ger oralsex till man, är ett så urtypiskt exempel på hur porrens koreograferade sex med mannens tillfredsställelse i fokus blivit folkvaldas, förlåt folkhemmets, modell för hur det ska gå till i sängen.

Men modeller bygger förväntningar som ställer krav och i glappet mellan idé och verklighet gror missnöjet. I åldern 16–29 är hälften av männen missnöjda med sitt sexliv. Det är dubbelt så många jämfört med kvinnorna i samma ålder

Det är också framför allt de yngre männen som konsumerar porr varje dag och undersökningen berättar om tydliga samband. Ju mer porr, desto sämre mår de.

Bilden av sex har nått orimlighetens gräns.

Det är som att tvångsmässigt gå in på högerpopulistiska nyhetssajten Breitbart news och läsa kommentarerna under de ofta förekommande före- och efterbilderna på kvinnliga kändisar. Hela syftet är att håna hur anskrämliga och därmed värdelösa de framgångsrika stjärnorna egentligen är. Själv konstaterar jag att fulbilderna föreställer lika normalslitna kvinnor som en genomsnittlig småbarnsmorsa när hon går upp på morgonen i slutet av hets-maj. 

Det är rabarberfjong, mens och trötta kvällar när även unga män får säga nej, jag orkar inte.

Verklighetens porrande är inte heller sminkat. 

Den är hålla handen som förspel och oändliga frågor om vad som känns bra och inte. Det är långsiktigt tillitsbygge, längtan, pinsamheter, eufori och preventivsmedelstrassel. Det är rabarberfjong, mens och trötta kvällar när även unga män får säga nej, jag orkar inte. 

Porr driver avarter, förnedring och övergrepp och ökar avgrunden mellan män och kvinnor, det som förväntas och det som känns bra. 

Sätt åldersgräns på porren, låt kloka pappor avkoda porren tillsammans med sina och andras söner, utlys en tävling för sexnoveller eller vad som helst som sätter fokus på egen fantasi och jämlikhet istället för andras rekonstruktion av mansdominerade övergrepp, GÖR NÅGOT helt enkelt innan ännu fler kvinnor och män är med om övergrepp som är påfallande lika porrens gränstestande.

Det var den tråkiga delen. 

Den absolut roligaste siffran i hela undersökningen har nämligen inte kommit fram någonstans. Sex av tio kvinnor i åldersgruppen 65-84 har sex flera gånger i veckan. 

Stapeln reser sig högt över de andra åldersgrupperna i diagrammet som en kvinnlig fallos av erfarenhet och trygghet. 

Allt har sin tid, sa flickan. 


Mays tårar

Jag kan inte sluta titta på klippet på Theresa Mays avgångstal framför dörren till 10 Downing Street när hon tappar fattningen, brister i gråt, vänder sig om och försvinner in i historiens misslyckanden. I 2 år och 315 dagar stod hon mitt i stormen av kritik, hat och hån utan att svaja. När det var tre sekunder kvar kunde hon inte hålla sig längre och nu är tårarna det vi kommer att minnas. 

Nazisterna?

Aldrig tidigare har Robert Gustafsson-sketchen där han spelar en tant som av Henrik Schyffert ställs inför valet mellan ett snällt och gott parti eller Nazister, varit mer verklighetsförankrad. Vad säger ni, Almedalen? RFSL eller Nazister? Ni väljer Nazister.

Två säkra tips

Ikväll är det final i Champions League. Jag tippar två saker. 1. Min man kommer ej att vara kontaktbar i två timmar. 2. Ett engelskt lag vinner.