Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Jenny Strömstedt

Även galna kattanter har en gemenskap

Det är höst och mörkt ute och nyheterna är så obegripliga.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dementi-kören förnekar sig inte

Johannes Brosts memoarer har kommit och de är en symfoni av "avslöjanden" om högt och lågt. Hollywoodfru Gunilla Persson ska ha smitit från ansiktsbehandlingsnotan under deras gemensamma kärlekssemester. Plura påstås ha knarkat på Östermalm med kändiseliten och hela casten i kvalitetsfilmen "Sean Banan i Seanafrica" ska har avlutat inspelningen med en gigantisk orgie. Men det roligaste är dementiparaden som har följt på publiceringen. Ingen har varit någonstans och gjort något. Utom Gunilla Persson som meddelar att Johannes Brost är en urusel älskare. Han tänker bara på sig själv. Touché!

På spåret!

Göran Everdahl, Helena von Zweigbergk, Timbuktu, Lina Thomsgård, Gudrun Schyman, KG Hammar, Thomas Nordegren och Fredrik och Filip för att nämna några. Det verkar bli en toppensäsong av tv-klassikern "På spåret" i år. Notera dock en sak. Den som sitter i första och andra klass snittar enligt helt vetenskapliga undersökningar minst tio poäng lägre än hemma-tävlarna, samt drabbas av ymnigare svettningar i det ögonblick Kristian Luuk säger: Vart är vi på väg?

Att vara och äta en nöt

Alltså, uppståndelsen runt Marabous fimpning av trillingnöten i Aladdinaskarna förtjänar en mindre skämskudde. Snart kommer det sannolikt att visa sig att vi är en del av en stor relansering av nötpralinen. Icke desto mindre serverar jag härmed ett trestegsrecept på trillingnöt så att vi helt kan frigöra oss från varumärkesstrategier och bara mumsa på.

1. Rosta hasselnötter hastigt i ugnen och gno av skalet med en handduk.

2. Blanda med smält mjölkchoklad.

3. Portionera ut tre och tre på bakplåtspapper.

I Rosenbad har Stefan Löfven just flyttat in och jag undrar om han behåller sin företrädares kontorsstol och om han i sådana fall vet hur man ställer in den korrekt så att han inte får ont i ryggen. Kontorsstolar kan vara mycket komplicerade, men inte mer komplicerade än kommande mandatperiod. De är heller inte svårare att förstå sig på än de extremistiska rörelser som slår ihjäl folk eller män som våldtar barn över internet. Människorna kvider under konflikter, klimathot och nu har ebolan tagit sig förbi den amerikanska gränspolisen och placerat en spya mitt i den västerländska trygghetens symboliska kärna. Vilket säkert är bra eftersom världen får upp ögonen för att sjukdomen går att bota med vettiga levnadsvillkor och rätt resurser. Hur nu det ska gå till.

Men för en simpel medborgare som sopsorterar och ger pengar till Unicef, men i övrigt mest försöker klara av sitt eget liv, så kan det kännas eländigt med framtiden.

Därför vill jag skriva om husdjur.

Husdjur är orons antites.

Husdjur är det lilla livets lite korkade, men väldigt gulliga ankare när man själv guppar omkring som ett viljelöst flöte.

Någon skrattar hånfullt.

TÖNT! Ett djur? I Kina ÄTER man hundar. Livslugn beror snarare på jobb, tak över huvudet och mat på bordet.

Det gör det. Men sen skulle det kunna komma en liten, liten hund. En nyklippt Bichon Havannais. Eller en väldigt stor kanin, två undulater, små angoramarsvin, raskatter, bondditon eller en gigantisk vovve som ändå vill sitta i den mycket mindre människans knä medan dreglet rinner ner för långa hundkinder.

Djur är bra för människor.

Djur vet inte om vad skit människan är förmögen till och djur tycker om den som tycker om tillbaka. Djur är mindre och hjälplösare, och om meningen med livet är att ta hand om dem som inte kan ta hand om sig själva, i stället för att älta sitt eget självförverkligande, så kan djur mildra vilken existentiell kris som helst.

Inte minst är tönteri, som att kuttra fram keliga ord med en mycket ljus röst till en hamster, enbart förlösande för psyket.

Det är dessutom vetenskapligt bevisat. En översikt av forskningen om husdjur och folkhälsa visar att påverkan är positiv och att "de direkta effekterna uppstår via beröring samt via relationen och dess särskilda karaktär av icke verbal natur."

Djur jiddrar inte, även om jag får för mig att min katt mycket tydligt och ofta artikulerar en längtan efter rökt kalkon. Djur kan möjligen bita ifrån men mycket sällan vill de gå i parterapi och älta vem som tar det största ansvaret hemma. I stället låter man sig luras av djurets till synes kärleksfulla blick, klappar dess varma päls och känner hur kroppen pumpar runt det avslappnande lyckohormonet oxytocin.

De mer indirekta hälsoeffekterna av djur är, om det är ett promenaddjur, att det uppmuntrar till en hälsosam livsstil. Dessutom ger den fyrbenta vännen ofta en social identitet. Kanske är hundar som urskillningslöst nosar varandra i röven den främsta isbrytaren i möten mellan människor med olika livsvillkor efter det att segregeringen sorterat eleverna i den svenska skolan. Kanske kunde djuren vara en förlösare i kampen mot de farliga fördomarna.

Även galna kattanter har en gemenskap.

På Instagram finns en tyst överenskommelse oss kvinnliga kattägare emellan att alltid kommentera varandras bilder, utan att någon gång påstå att vårt förhållande till missarna balanserar på gränsen till galenskap. Bara en gång, när en av oss räddat en hemlös katt att lägga till samlingen hemma, nämndes svankvinnan som 2007 härbärgerade elva knölsvanar hemma i lägenheten.

Någon ville sätta en gräns. Men tystnaden efteråt talade för sig själv.

Ingen kommer någonsin mer att nämna svanarna.

Djuren däremot kommer att få ta ännu större plats i våra liv eftersom de gör det lite drägligare att leva även om hösten när nyheterna är obegripliga.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!