Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Strömstedt

Är det sunt eller osunt? Både och

Det handlar om hälsa eller inte hälsa; inte som i att avstå från att nicka bekant åt det pinsamma ragget från förr, utan om valet att ta hand om sin kropp eller strunta i det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tv-personligheten och chefredaktören på tidningen Topp-hälsa Pamela Andersson står rakt upp och ner på scenen och berättar om när hon fick beskedet att hon hade en hjärntumör stor som ett ägg i huvudet, en som inte gick att operera bort.

Jag har tagit del av historien förut men budskapet lyser lika klart som himlen utanför konferenslokalen när jag ser henne framför mig: rakryggad, stadig på rösten fastän det är på engelska, fortfarande lite solbränd efter sommaren och iklädd en glad gulmönstrad klänning.

Hon säger att tumören har krympt mot alla odds och hennes energiska uppenbarelse trotsar alla spekulativa förhandsgissningar.

Tumören vilar och det beror först och främst på följande: en utomjordisk vilja att leva samt fysisk träning. Möjligen också champagne.

Pamela Andersson bestämde sig dagen efter beskedet för att göra allt hon kunde för att ge sin kropp de bästa fysiska förutsättningarna för att fortsätta finnas till och började träna. Hittills har det köpt henne ovärderlig tid, inte minst med sina två barn.

Samtidigt i USA står en helt annan person i centrum. I Hennes och Mauritz reklamfilm för sin hållbara klädkollektion Conscious collection som släpptes nyligen är mångfald budskapet. En av modellerna är Tess Holliday, drömvacker super-size modell och ny ikon för överviktiga. Hon har jobbat för tidningar som Italienska vogue, People och i en stor intervju i brittiska the Guardian säger hon: "Alla har sina laster men mina är synliga. Jag tänker inte be om ursäkt för mitt tröstätande". Tess Holliday ber inte om ursäkt för något. Vill hon ha varm choklad och chokladcroissanter efter en dags plåtning tänker hon äta det, säger hon och lägger till att ingen bryr sig om en kändis som kopplar av med en drink på kvällen. Vilket är tämligen sant så länge det inte leder till trashade hotellrum.

Tess Hollidays jesuslika förhållningssätt till överviktens skuldträsk som befriar alla från synd och skam, väcker en våg av lättnad. Med nära en miljon följare på Instagram som blir fler för var dag är hon samtidens starka talesperson för ett överviktigt kroppsideal.

Är det sunt eller osunt?

Både och, men kritikerna är hårda.

En av USA:s frispråkiga bantningsgurus, Steve Miller var snabb att påpeka att landet inte behöver förebilder som normaliserar den explosionsartade fetmaepidemin: "Jag undrar hur Tess kommer att känna den dagen ett gråtande barn förklarar för henne att mamma dog för att hon accepterade sin övervikt med Tess som förebild".

Med tanke på hur många människor som vill slippa farlig fetma men saknar kunskap och stöd för att lyckas blir Millers tillbakakaka en hånfull pekpinne.

Men han har också rätt. Det finns en målkonflikt mellan frigörelsen av skönhetsidealen och hälsa, en motsättning som bygger på fördomar om tjocka människor och samtidens andfådda strävan efter självförverkligande perfektion. Den är lika svår att komma runt som att svara på frågan:

"Vad fin du är i håret?"

"Var det fult tidigare menar du?"

Det är svårare att vara tjock och frisk än normalviktig och utan defekter.

Övervikt kan ge upphov till livshotande besvär som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Jag antar att även H&M undrar vilken ända de ska vända bak. Mångfalden eller hälsan?

Pamela Andersson har gift sig med sin PT. Läkarna är förundrade över hur hon håller sjukdomen i schack och jag lyssnar intensivt på den i allra högsta grad levande kvinnan där framme på scenen.

Kan hon hålla sig i form så finns det ingen ursäkt för en annan.

Inte för att vi behöver uppfylla några ideal men för att det vore skamligt att inte ge sin fortfarande friska kropp chans på framtiden.

Din kraft, vår inspiration Pamela!

Fuck cancer.

SD och svenskan

En effekt av de pågående flyktingströmmarna är att möget lockas ut ur hålorna. Många kommunala SD-politiker har den senaste tiden uttryckt sig kring hur de ser på människor som söker skydd i Europa. Nu senast SD-politikern Gunilla Schmidts Facebookinlägg med förslaget "Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!". Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna, bedömer visserligen Gunilla Schmidts kommentar som "extremt olämplig" men säger samtidigt att han kommer att behöva ta kontakt med den här personen och fråga vad hon menar.

Har jag missat något dolt budskap i undertexten? Ville hon skjuta ner några måsar?

Som vanligt är det alla andra som missförstår deras oerhört tydliga budskap. Jag föreslår därför att SD helt enkelt erbjuder sina medlemmar en obligatorisk språkkurs. Svenska för Sverigedemokrater!

Med redskap ratade av eliten

Eliten skiter i bredden och det kommer att straffa sig förr eller senare. Så sa Mikael Renberg i SVT:s "Hockeykväll special" i veckan apropå de tidiga elitsatsningarna inom hockeyn.

I min egen vardag som truppgympamorsa till en tjej i breddgrupp är det väldigt tydligt vilken konflikt som uppstår mellan, i det här fallet, Gymnastikförbundets längtan efter en liten elit och Riksidrottsstyrelsens mål att alla barn och ungdomar ska ges möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar och ambitionsnivåer. För att få tillgång till de bra hallarna med rätt redskap krävs att man tävlar i rikstävlingarna. Men för att gymnasterna ska klara att delta i rikstävlingar krävs en nivå de bara kan uppnå om de har fått tillgång till hallar med de rätta redskapen (gärna innan de somnar av utmattning sent på kvällen). För som Riksidrottsstyrelsen också skriver i sina mål: "Egentligen är det ganska enkelt med träning för barn och ungdomar. De, precis som vuxna, blir bra på det de tränar på."

På måndag är det dags att återigen köra ut ett gäng 10-11-åringar en timme utanför stan för att gympa i en hall med utslitna redskap som elitgrupperna ratat som för farliga. Men de älskar att träna! Det finns en enorm rörelseglädje att förvalta i det här landet, för den som vill satsa också på bredden.

Mosig lördag!

Till sist. Glad lördag och glöm inte att ta er tid att koka äppelmos, som Ernst skulle ha sagt.