Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Vill unga män ha förändring kan de försöka påverka normerna

Vlad Reiser.
Foto: OLLE SPORRONG

Män som recenserar kvinnors beteende och utseende, när ska vi någonsin slippa ifrån det?

Vi vill ju gärna tro att det blir bättre med tiden, att dagens unga män ser världen med jämställda ögon.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Därför blev jag, och så många med mig, illa berörda över hur youtubern och influencern Vlad Reiser i en ny video bedömda flickors och unga tjejers beteende på Tiktok. Han betygsatte dem och deras dansande och kommenterade i mer eller mindre fördömande ordalag för lättklätt och sexuellt beteende. Att höra en 27-årig kille säga saker som att tjejernas föräldrar inte skulle varit stolta var direkt beklämmande. För att inte tala om betygsskalan från ”pappas ängel” till ”haram”. Skämtsam underton eller ej, i Sverige år 2021 ska alla tjejer få klä på sig precis hur de vill, dansa som de vill, gå ut med vem de vill, ha hur många ligg de vill, jobba med vad de vill, bli allt vad de vill. Ingen man, vare sig deras pappor, bröder eller någon youtuber, ska lägga någon värdering i det och än mindre oombett kommentera det. Det finns inget som är förbjudet eller fel, vår frihet ska vara total och ovillkorlig, erövrad som den är efter en lång jämställdhetskamp att vara stolta över. Hora/Madonna-debatten borde vara långt bakom oss – för gott. 

Det var mina två döttrar, 11 och 15 år, som uppmärksammade mig på Reisers video, själv visste jag inte ens vem han var. Men det är bara att inse att i dag kan du nå längre här i världen som influencer än hjärnkirurg och det är en verklighet att förhålla sig till, vare sig man gillar det eller inte.

Många av oss vuxna underskattar lätt sprängkraften i uttalanden från influencers och youtubuers, de om några kan påverka de unga – på gott och ont. Det inser jag inte minst genom mina döttrar. De lägger inte själva ut dansklipp men har vänner som gör det, särskilt den yngre. Visst kan man önska att flickor, tjejer och vuxna kvinnor inte sökte och fick bekräftelse genom att vara söta och sexiga. Men det är inte småtjejernas fel. De må vara tacksamma mål att racka ner på, men är utan skuld. Vill Vlad Reiser och andra unga män verkligen ha förändring kan de försöka påverka de normer som gör att män ännu i hög grad styr världen medan kvinnor pryder den. Då först kan vi få förändring på riktigt. 

Och vill de unga gossarna ägna sig åt lite riktig granskning av musikvideor och tvivelaktiga budskap finns ju till exempel den högaktuella gangsterrapen – lite mer svårtuggat motstånd dock än dansande flickor. 

Glädjande nog så fick Reiser direkt mothugg från andra i branschen, som Filip Dickmen, en annan ung man. 

Och Reiser gjorde något som tyvärr många hela vägen upp på regeringsnivå tycks ha svårt med – han sa att han tagit till sig av kritiken och medgav att han gjort fel och tog bort videon. All heder för det, vi gör alla fel ibland, men alldeles för få kan eller vill erkänna det. 

Förhoppningsvis kan Reiser och andra i den här sfären, där så många av våra barn och unga tillbringar så mycket tid, nu ta debatten vidare. Ingen skulle bli gladare än jag om tjejer uppskattades mer för vad de gör än för hur de ser ut. Det är en sak. Att bedöma någon som slampig är något helt annat, särskilt som det ofta råder helt skilda måttstockar för killar och tjejer. 

Seriösa diskussioner av den här typen, förda av personer som många unga ser som förebilder, kan betyda långt mer än pekpinnar från vuxenvärlden.

Jag vill gärna tro att dagens unga män fattar vad som gör dem till moderna fria killar och inte till bakåtsträvande små gubbar – att se tjejer som jämlika och alltid försöka lyfta dem, aldrig sänka dem.