Jennifer Wegerup

Testerna som gynnar manipulativa och farliga

Att det dessutom är enkelt att lura testerna och servera de rätta svaren är givet, skriver Jennifer Wegerup.
Foto: VERGELES ANDRII / Colourbox
Alla rapporter om myndigheters, kommuners, landstings och företags flitiga användning av DISC-systemet där man ska dela in mänskligheten i fyra färggrupper är och förblir Kafka-artad läsning, enligt Jennifer Wegerup.

Vilken förförar-typ faller du för? Vad säger ditt hår om dig? Vilken sorts mamma är du, coola Cina, ekologiska Eva, konservativa Karin eller ordningsamma Olga? 

Ni känner igen tramset, i alla fall om ni är kvinnor. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den här typen av test är vardagsmat i tidningar. Lättsmält och glömt så fort du lagt ifrån dig testet.

Värre är att 30 av 32 svenska kommuner använder sig av personlighetstester när de rekryterar och att de senaste fem åren har totalt 15 miljoner kronor av våra skattepengar lagts på tester som inte kvalitetssäkrats, enligt DN. Lägg därtill alla rapporter om myndigheters, kommuners, landstings och företags flitiga användning av DISC-systemet där man ska dela in mänskligheten i fyra färggrupper. Det är och förblir Kafka-artad läsning. 

Hur mycket de ansvariga än försäkrar att man bara har testerna som ett slags filter är de feltänkta från början. Hela människans storhet och svårhet består i vår komplexitet. Motsägelsefulla egenskaper. De till synes starkaste som ofta är de känsligaste. Den blygaste som under rätt ledning kan gå från glöd väld dold under aska till företagets mest brinnande, viktiga person.

Som ung journalist rådde en äldre kollega mig ”försök inte anpassa verkligheten till en artikel efter chefens idé, gå ut och undersök storyn, se om det kanske är precis tvärtemot vad det verkar”. Ett av de bättre råd jag fått både i yrket och i livet. Det borde säga sig självt att rekryterare och chefer inte bör gå efter mallar som bekräftar stereotyper och bekräftar de förväntade egenskaperna hos folk, utan sträva efter att locka fram de oväntade dragen. 

Ska man leta lätta lösningar går horoskop lika bra och lär vara billigare än alla dessa konsulter och kurser.

Att det dessutom är enkelt att lura testerna och servera de rätta svaren är givet. Därmed faller också de bort i urvalet som mycket väl kan vara de mest kompetenta men som inte förmår spela falskspel. Den typen av inkompetenta men manipulativt skickliga personer man istället anställer kan bli lika farliga som kostsamma på arbetsplatser med mycket ansvar på hög nivå.

Som fotbollstränare för barn har jag på senare år fått delta i en nätutbildning med avslutande test – ett krav för att få vara ledare. Alla som kan stava till värdegrund förstår vad man bör svara på frågorna för att bli godkänd. Det säger dock förstås inget om vad alla svarande egentligen tycker, utan blir bara ett spel för gallerierna. Tanken bakom må vara vällovlig, att utbilda ungdomstränare i hur man ska bete sig är utmärkt. 

Att få folk att svara på frågor som på ett försåtligt sätt pejlar deras åsikter, och vars svar sen sparas, är dock både obehagligt och odemokratiskt. Hur vi beter oss utåt är en sak. Allas rätt att inom oss tänka och känna vad vi vill är samtidigt fundamental. I vårt valsystem är rätten till hemliga val därför också en av grundbultarna.

På ett större plan säger alla dessa test, alla ovetenskapliga sanningar, alla försök att fånga våra tankar och dela in oss i kategorier, något om vår tid. Både hur nonsens blir rättesnören, förledande presenterat, ofta på den där egenartade engelskan som är förstaspråk hos dem som säljer snömos. Samt hur alldeles för många som borde veta bättre vill dela in människor i onda och goda, med rätt eller fel åsikter.

Åt dem alla vill jag rekommendera Hermann Hesses ”Stäppvargen”, att läsa och begrunda. Om människans splittrade själ, om dualismen, om alla sidor inom oss som drar åt olika håll, dansar i takt, dansar i otakt, gör oss till dem vi är. På gott och ont.