Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Ställ de som fuskar till sig vaccinet sist i kön

Vaccinforskaren gästade "Dina frågor" i Expressen TV.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ska det löna sig att fuska, kanske på bekostnad av andras liv? Eller ska den som försöker tränga sig i vaccinationskön hamna sist?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Frågor som växer sig allt starkare när mer och mer mygel avslöjas kring covid-vaccinen.

Flera chefer inom vård- och omsorgen i Eskilstuna kommun har låtit vaccinera sina anhöriga mot covid-19, mot reglerna. Familjemedlemmarna har gått före vårdpersonal och gamla. Fallen utreds nu. Vi lär dessvärre få se betydligt fler likadana scenarion runt om i Sverige – i den mån fallen avslöjas.

Visst är vi ett litet land med hyfsat bra kontroll, men att tro att fusk och mygel inte förekommer alls vore naivt, vilket också fallen i Eskilstuna visar. 

I vågskålen ligger människors rädsla för viruset och viljan att skydda sig själva och sina närmaste – på bekostnad av de gamla, sköra som står först i kön.

Lägg därtill den illegala marknad som kommer att växa fram, hur hårda kontrollerna än är. När människoliv står på spel och enorma pengar finns att tjäna kommer det alltid att finnas köpare och säljare.

I länder med starkare tradition av att folk med makt och/eller mycket pengar ska få företräde förekommer redan utbrett mygel. Samma sak i länder med mer korruption. På italienska Sicilen, maffians vagga, har 540 fall av vaccin-fusk redan uppdagats och runt om i Italien avslöjas fler och fler fall. Högt uppsatta personer inom vården men även andra makthavare och kriminella element har på olika sätt fått vaccin. Inte bara till sig utan även till fruar, makar, kusiner, vänner och även en del riktigt unga människor, som deras barn, trots att så unga inte ska vaccineras alls än.

I Neapel trängde sig den kände lokalpolitikern Vincenzo De Luca före i kön och lyckades bli vaccinerad redan omedelbart i december, något som vållat stark debatt.

I Spanien fick generalstabschef Miguel Angel Villaroya lämna sin post efter att ha trängt sig i vaccinationskön. Detsamma gäller borgmästaren i Murcia Ester Clavero, en känd kardiolog på ett sjukhus samt en rad andra personer med olika viktiga positioner. Fördömandena har varit starka och de flesta av de spanska myglarna har fått sparken från sina jobb – med rätta om ni frågar mig. Så här kommer det att se ut framöver, tro inget annat. Även här i Sverige, om än säkert i lägre grad. Frågan är vad vi gör åt det?

I Italien diskuteras nu högljutt om huruvida fuskarna ska få dos nummer två av vaccinet eller ej. Vissa regioner kommer att låta dem få det med motiveringen att de första doserna de roffat åt sig annars är bortkastade. Fuskarna kommer dock att anmälas.

På Sicilien är däremot linjen att vaccin-tjuvarna inte kommer att få dos två. De får ställa sig sist i kön och vänta på sin tur, många först framåt sommaren. 

Den enligt mig enda rätta linjen, som bör tillämpas även här på hemmaplan mot dem som tagit vaccin från gamla och gett det till sina familjer. Dels för att brott aldrig ska få löna sig, aldrig ursäktas. Samt för att statuera exempel. De som överväger att sno åt sig en dos från äldre och vårdpersonal ska veta att de hamnar sist i kön om de åker dit.

 ”Ingen andra dos till de listiga”, rapporterar italienska medier och precis som i Spanien riskerar många myglande höjdare nu att förlora sina jobb. 

Det som skett i Eskilstuna må vara de första men säkerligen tyvärr inte de sista fallen av fusk. Jag tänker på alla som tappert väntar på sin dos, sin tur, och hoppas att det även här inte ska få löna sig att gå före i kön med risk för andras liv.

Se också:

Farshid Jalalvand berättar om skillnaderna mellan de olika vaccinen och om varför vi även behöver ta de lite sämre vaccinen för att få pendemin att avta snabbt.