Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Allas blickar riktas hit – mot ”smitthärd 1”

Totalt sju bekräftade fall av coronaviruset i Sverige.
En kvinna bär ansiktsmask i Milano efter coronautbrottet i norra Italien.Foto: CLAUDIA GRECO / STELLA PICTURES / AVALON.RED B5725

När vår rädsla är som störst är det ofta bäst att se den i ögonen.

Jag åkte rakt in i corona-stormens öga - och där var lugnt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Direkt efter motorvägen från Milano börjar avspärrningarna. Tio italienska små samhällen hålls isolerade, i karantän. Karabinjärpolis och militär bevakar området, hälsar vänligt på min fotograf och mig. Alla vägar ligger öde, solen lyser bekymmerslöst, alperna skiner snövita och vykortsvackra.

Inget andas fara mer än polisbilarna och männen i uniform vid vägspärrarna. Så kommer den första bilen, sen flera. Några förare bär ansiktsmask, andra inte. Alla får visa legitimation och intyg på att de får passera – in eller ut. De som släpps förbi är friska. Över 50.000 personer finns bakom avspärrningarna, här i coronavirusets europeiska epicentrum.

Det var här som smittan fick fäste på allvar när en sjuk man först skickades hem och sen satt 30 timmar på akuten och smittade en rad andra. 

Nu är hela världens ögon vända mot det som i lokala medier kallas ”smitthärd 1”. Bortom avspärrningarna försöker folk få tiden att gå. 

Jag pratar med en man på cykel, i träningskläder. Han är lugn och frisk, bara de icke smittade släpps ut. En annan man, på väg till jobbet, fnyser åt det han menar är panik och alarmism.

Efter en vecka här mitt i corona-stormen, delar jag delvis hans känsla. Det var mycket värre innan jag kom hit, på det sätt aningen alltid är värre än vissheten.

Att gå runt på Milanos tomma gator och torg och äta vår risotto på lika tomma uteserveringar har känts mer overkligt än otäckt. Öde och modfällt, men inte skrämmande.

Ändå skulle jag aldrig döma den som är paniskt rädd. Ett virus förmåga att drabba alla, känslan av att stå skyddslös och hjälplös, det skrämmer.

Att påminna om att de flesta som dör är äldre och redan sjuka är ett cyniskt skydd mot rädslan, som om de bara vore siffror i statistiken, inte älskade omistliga människor.

All rädsla är mänsklig, den bor djupt inom oss och väcks av olika saker. Vad vi fruktar är personligt, ibland oresonligt, men aldrig något att döma någon för. Däremot finns all anledning att dra efter andan och sansa sig. 

En elegant äldre herre på stortorget Piazza Duomo i Milano sa till mig: ”Det är som om det vore på pestens tid”. Jag gav honom rätt. Den skräck som nu sprider sig fortare än själva viruset är inte rimlig. Den säger något om vår tid, hur ovana många av oss är vid verkliga faror. Den viskar också dovt om hur snabbt civilisationen kan krackelera. Rädslan är på sitt sätt det farligaste: för vårt samhälle, för världsekonomin och för oss alla, som människor. Jag påminns om det när jag ser folk hamstra mat vilt i italienska butiker: 

”Jag, jag, jag, mig, min familj! Strunt i, om inget blir kvar till någon annan!”.

Vänner och kollegor som utan omsvep gör klart att de inte kommer att vilja träffa oss på länge. Mannen på en bar som tittar närmast hatiskt på en hostande kvinna. 

När skräcken slår klorna i oss tystnar förnuftets röst lätt. Rädslan är inget att skämmas för. Det är det däremot att låta den ta över, att bli en sämre medmänniska, en som ser andra som fiender och smittobärare, hellre än att räcka ut en hjälpande hand då den behövs som bäst. 

Skymningen faller över Lombardiets landsbygd, en blyg månskära tänds på himlen. Jag är glad att jag här, dit många avråder från att åka, att jag inte är rädd. Jag önskar att ni som fruktar var här med mig, såg månen och fann tröst i att det känns som en helt vanlig kväll här med. 

Coronaviruset sprider oro hos resenärer – Konsumenternas Försäkringsbyrå reder ut dina rättigheter.