Bilden har bara legat ute på Instagram några minuter när kommentaren kommer: ”Glöm inte hjälmen!”, skriver Jennifer Wegerup. Foto: / SKISTARBilden har bara legat ute på Instagram några minuter när kommentaren kommer: ”Glöm inte hjälmen!”, skriver Jennifer Wegerup. Foto: / SKISTAR
Bilden har bara legat ute på Instagram några minuter när kommentaren kommer: ”Glöm inte hjälmen!”, skriver Jennifer Wegerup.  Foto: / SKISTAR
”En enda wallenbergare och du är för evigt förtappad när den förmätna folkdomstolen svingar klubban.” Foto: ANNA HÅLLAMS / ANNA HÅLLAMS”En enda wallenbergare och du är för evigt förtappad när den förmätna folkdomstolen svingar klubban.” Foto: ANNA HÅLLAMS / ANNA HÅLLAMS
”En enda wallenbergare och du är för evigt förtappad när den förmätna folkdomstolen svingar klubban.” Foto: ANNA HÅLLAMS / ANNA HÅLLAMS
Jennifer Wegerup

Sköt dig själv – och skit i andra

Publicerad

Bilden har bara legat ute på Instagram några minuter när kommentaren kommer: ”Glöm inte hjälmen!”.

Ett kort på mig i skidbacken i Åre, sol och glittersnö, en dag att känna livet i sig. Jag håller lite fåfängt hjälmen i handen inför första åket, den syns inte på bilden.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Då känner en person genast att han måste skriva till mig, en vuxen människa, och förmana mig. Välment? Säkert. Men mest av allt förnumstigt och onödigt. 

Aldrig skulle jag drömma om att komma med pekpinnar åt andra, vare sig om dem själva eller deras barn. Så varför lägger så många sig i sådant de inte har att göra med, i ett slags idiotförklarande av båda andra och sig själva?

En vän med båt berättar om hur minsta bild på honom, gärna stående på bryggan med båten tryggt förtöjd, bums utlöser en rad ”på med flytvästen!”.

Kända människor får utstå ännu mer. Jag beundrar deras självbehärskning när folk helt oombett kommenterar hur de klär, uppfostrar och sköter sina barn. Inte minst kvinnor lägger sig snattrande dryga i: ”Du vet att när de haft kräksjuka ska de inte gå till skolan på minst två dygn!”. 

En mamma med solbruna döttrar blir påhoppad för att barnen inte är degvita mitt i sommaren och bär skyddsdräkter i Tjernobyl-klass. 

Bakom den påklistrade omtanke-etiketten lurar självgodheten och vet-bäst-attityden. Rivandet av privatlivets murar, i sociala medier, tycks innebära att människor anser sig ha rätt att lägga sig i andras liv, att förmana och fördöma från höga hästar. 

När jag skrev om en mumsgod wallenbergare med lingon och rara ärtor, som jag avnjutit på stan en bättre kväll, fick jag en uppläxande tweet från en okänd kvinna som menade att jag inte brydde mig om vare sig små kalvar, miljön i stort eller min hälsa. En enda wallenbergare och du är för evigt förtappad när den förmätna folkdomstolen svingar klubban.

”En enda wallenbergare och du är för evigt förtappad när den förmätna folkdomstolen svingar klubban.”Foto: ANNA HÅLLAMS / ANNA HÅLLAMS

 

JENNIFER WEGERUP: Jag förstår Zlatans ilska – de gick bakom hans rygg 

 

Framför allt är varje liten inskränkt kommentar en bild av en tid och ett land där vi gärna fokuserar på det som är lätt att hantera men går stora omvägar runt det svåra, tunga.

Vinet fryser till is i glasen och ljuslågorna flämtar av förskräckelse när jag och några andra gäster förstör en middagsbjudning med att vilja prata om verkliga faror i vår samtid. Värdinnan blir så upprörd att hon skälver när min bordsgranne undrar vad hon skulle göra om soldater från främmande makt stövlade in med automatvapen i familjens fina sommarhus på Gotland.

Vi svartmålar, vi skräms, det blir aldrig, aldrig krig i Sverige igen! Hon vill inte heller höra om skotten i förorten, inte tänka på barn och gamla som rånas på öppen gata eller smutsa ned sina välmålade läppar med att prata våldtäkter.

Ingen är så snabb som hon och de andra duktiga mammorna i att vara rätta i det lilla, hjälpta av en och annan pappa av den sort som vinner varje poängpromenad. 

Sockerchock, oj oj. Alla måste få vara lucia, ja ja. Ekologiska blöjor, bra bra. Men att även deras egna bilar och världar kan sättas i brand en dag, om inget görs, det vill de inte prata om. 

Det svenska debattklimatet i ett krackelerande nötskal; sila mygg, svälj kameler. 

Håll hårt, så hårt, i din hjälm, älskling.

Hon bär fram desserten, hemgjord punschglass, och det är då jag ser det, i hennes blick. Hon är rädd, hon med, långt där inne; klamrar sig fast vid det utsökta glassfatet.

Vi har släppt in mörkret till hennes middagsbord och hon bara längtar tills vi går så att hon kan sätta på skygglapparna igen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag