Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jennifer Wegerup

Vi ska kunna få respekt i klänning och långt hår

Mara Carfagna, exmodell som blev minister i Berlusconis regering.
Foto: Vincenzo Livieri / TT NYHETSBYRÅN

Det hänger på håret. Självfallet. I alla fall för oss kvinnor.

Bör kvinnliga makthavare ha svallande långt hår? Ska de tona ner sin kvinnlighet eller spela på den? Och vad är ens kvinnlighet? Vem bestämmer det?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kärnfrågan är förstås ändå varför vi kvinnor ännu fortfarande bedöms mer för hur vi ser ut än för vad vi gör. Ska man behöva se ut som en traditionell man för att bli tagen på allvar? Dräkt, kostym och kort frisyr. Eller bör vi kräva total respekt även i urringad klänning och utsläppt hår, den stil som den italienska politikern Mara Carfagna slog igenom med när hon blev minister? Jag håller på det sistnämnda, men en av de som inte tycks göra det är den norska toppolitikern Trine Skei Grande. ”Det långa håret är vår kulturs hijab”, sa hon nyligen och så var debatten igång i vårt grannland. En hårt dragen liknelse men Skei Grande är åtminstone befriande konsekvent, inga dubbla måttstockar här inte: år 2015 vägrade hon att åka med till Iran eftersom hon inte ville tvingas täcka sitt hår.

”Hår är politiskt, speciellt kvinnors hår”, säger Trine Skei Grande i en intervju med Dagsavisen. Hon har alltid sitt hår rejält kortklippt som ett ”politiskt statement” och menar att det långa håret är en kulturell tvångströja. Istället hyllar hon offentlig sektor-frisyren, den korta och praktiska. Ingen kvinnokraft ska spillas på fönande och stajlande, nej då.

Trine Skei Grande.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Erna Solberg är en kollega som också kör den korta linjen. Liksom en rad svenska kvinnliga makthavare genom åren. Kortklippt, power bob eller page. Mona Sahlin, Margot Wallström, Birgit Friggebo, Gudrun Schyman, Anne Wibble, för att bara nämna några genom åren.

I världspolitiken har vi exempel som Angela Merkel och Hillary Clinton och, förstås, kvinnan med den mest kända makt-frisyren av alla: Margaret Thatcher. Power bobens First Lady. Lika hatad som älskad, personen likväl som frissan, men inget var lämnat åt slumpen. Den brittiska premiärministern och hennes rådgivare visste mycket väl att kvinnor döms hårdare och ytligare än män och valde att vända det till sin fördel. Hennes uppsprayade mäktiga hjälm av hår tycktes orörlig, stålhård, i alla slags motvind, även politisk. Det var intrycket hon ville ge och gav; orubblig.

Personligen är jag svårt svag för långt hår, även på män, åtminstone ska de inte ha det för kort. Kanske är jag präglad av min tuperade ungdom på 80-talet då vi alla såg ut som glada utegångsfår, killar som tjejer. Det känns lika märkligt varje gång jag möter en gammal skönlockig ungdomsförälskelse och han är skallig och oigenkännlig.

Å andra sidan är ju de grå tinningarnas charm betydligt mer lättsmält på en karl medan vi kvinnfolk får färga övergångsstället allt mer desperat med tiden. 

Apropå färgade hår och kvinnor med makt minns jag förresten att vi som unga brukade kalla somliga svenska kvinnliga politikers hårfärg för Konsum-röd och det var inte en komplimang. 

Och apropå rött, eller är det gult eller kanske orange? Vi får ju inte glömma Donald Trump och det faktum att även män med makt numera får sina utseenden och frisyrer bedömda. Trumps hår får väl sägas vara ett av världshistoriens mest parodierade och omdiskuterade. Helt hårresande, helt enkelt.

Slutsatsen då? Att det är beklämmande att kvinnor riskerar att inte tas på allvar om de inte följer maktens (männens) koder. Tacka vet jag Loredana Bertè. Björn Borgs ex, men framför allt en lysande artist, och vid 71 års ålder häftigare än någonsin. Totalt obrydd om omvärldens omdömen, helt och hållet sin egen - och med lysande blått långt, långt hår.

Loredana Bertè.
Foto: MEGA / TT NYHETSBYRÅN