Allt man behöver för att överleva – men nästan inget för att verkligen leva och njuta. Foto: Colourbox
Allt man behöver för att överleva – men nästan inget för att verkligen leva och njuta. Foto: Colourbox
Jennifer Wegerup

Mer osexigt än så går det inte att handla

Publicerad

Att åka och storhandla är att dö en smula.

För att travestera Victor Hugo, redan här vid ingången och varuvagnarna. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mat och ätande är ett av våra största behov och en av våra främsta njutningar. Ändå har vi lyckats rationalisera själva handlandet till att bara fokusera på låga priser, storpack och att allt ska finnas på samma ställe.  

Effektivitet fulländad till upphöjt lidande. Ni som här inträder låt hoppet fara. Dantes inferno anno 2018.

Jag kör min vagn längs gångarna och vill bara åka hem innan jag ens börjat. Ingen jag möter ser glad ut. Trötta, sura, stressade ansikten. Gnällande barn. Kassörskorna fast vid varubandets monotoni.

Mat med lång hållbarhet – men utan smak

Osexigt bröd i plastpåsar, håller en vecka, bakat utan kärlek men med mycket konserveringsmedel. Gröt på tub. Fryst fisk som transporterats runt halva jorden. Tomater utan vare sig färg eller smak. Halvfabrikat. Färdigrätter.

Allt man behöver för att överleva men nästan inget för att verkligen leva och njuta. Fort ska det gå! Köp burksoppa att värma för att få en kvart till framför teven!

Så många timmar av våra liv vi tillbringar på stormarknader, i total leda. I stället för att göra handlandet till något att uppleva och inte bara genomlida. I vårt kvarter i Rom är kvällshandlingen ett förspel till middagens njutning. Att välja köttet hos slaktaren som tar fram de bästa bitarna, pratar politik, skämtar. På delikatessbutiken köper jag ost och får smakprov och ett glas av det lokala vinet av ägaren, som alltid vill snacka fotboll.

 

LÄS ÄVEN: JENNIFER WEGERUP: Den unga kvinnan bars ut – Silvio Berlusconi log mot fotograferna  

 

Brödet hämtas färskt varje dag på bageriet bland kvarterets mammor och tanter. Hos grönsakshandlaren köper jag färska zucchiniblommor, mandariner och tomater så syndigt röda, saftigt lockande. Det tar en stund att handla men inte ett ögonblick är förlorat. Varorna är lokala och färska, jag möter grannar och bekanta, får personlig service, matas med skvaller, nyheter och smakbitar.

Så som det var förr även i Sverige. Vid torget där jag har mitt andra hem, i Stockholm, fanns en gång 40 butiker. Taxistation, polisstation, fik, järnhandel, blomsterbutik, skomakare, mjölkbutiker, frisör. Nu finns inga kvar. Där folk brukade mötas skyndar vi nu förbi, på vägen till ett köpcentrum i betongland. Att handla, laga mat och äta har blivit något som ska avklaras.

Där alla drömmar dör

I ett land som vårt, med så mycket natur, ambitiösa bönder och möjligheter till lokala, ekologiska bra råvaror. Visst, jag kan hitta dem ibland på storköpet också. Om jag inte segnat ner någonstans mellan mejerivarorna och tvättmedlet.

Hjulet på vagnen krånglar. Har jag glömt något på listan?

Stressen tornar upp sig lika högt som toalettpappersbalarna.

Där framme väntar köerna.

Men den verkliga stressen är en annan; här inne dör alla drömmar. Inget kan vara mer förkrossande vardagligt oglamoröst än att storhandla. Hollywood-kändisarna hånler mot mig från tidningshyllorna.  Den där låten inom mig.

Standing in the hall of fame.

Mjölk, fil, ströbröd.

And the world’s gonna know your name.

Diskmedel, mjöl, havregryn.

‘Cause you burn with the brightest flame.

Falukorv.

Jag går för att betala och jag vet att jag kommer att välja fel kassa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag