Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Hyckleri att fokusera på hennes utseende

Ebba Busch Thor.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Vilken parant kvinna hon ändå är!

Mina tankar där jag stod i intressant småprat med Gudrun Schyman, i väntan på att gå in i studion och vara med i SVT:s Opinion Live inför den internationella kvinnodagen nu i mars.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag delar få, om ens några, politiska åsikter med Gudrun Schyman. Men redan då jag som ung reporter mötte henne i rollen som ledare för Vänsterpartiet noterade jag hennes utstrålning och de röda kavajerna, läppstiftet, naglarna, klackarna. Den klassiska Expressen-bilden på henne naken bakom ett stort paraply. Men framför allt såg jag en skicklig politiker, stark i viljan och sylvass i retoriken. Att koppla hennes framgång till ytan hade därför varit lika förljuget som oseriöst.

Nyblivna vänsterledaren Gudrun Schyman i höga klackar på klipporna.Foto: Jan Delden/Expressen

Kommentarer om politikers utseende, inte minst de kvinnligas, har alltid varit en självklarhet att välja bort, även för mig som inte har genus-bibeln på nattduksbordet. Nog har Isabella Lövin vackra sammetsögon och Annie Lööf var sagolik på Nobel-festen. Men i Sverige år 2019 har det känts lika opassande som passé att recensera framgångsrika kvinnors utseende. 

Den spik som sticker upp ovanför de andra lockar dock som bekant hammaren att slå. Att två kvinnliga debattörer från just de kretsar som annars gärna håller feminismens fana högt valt utseendet som angreppsvinkel på Ebba Busch Thor är därför egentligen inte förvånande. 

Däremot är det höggradigt hyckleri och beklämmande på en nivå som går bortom politiska motsättningar. Även många som inte uppskattar KD:s politik, som före detta socialdemokratiska ministern Aida Hadzialic, har reagerat starkt mot försöken att reducera en kvinnlig politikers medvind i opinionen till en fråga om utseende. 

Framför allt gör ju Ebba Busch Thor det vi i Sverige vill lära våra döttrar att göra: ta plats, ta för dig.

JENNIFER WEGERUP: Jag är urless på mäns fantasier om horor 

Aida Hadzialic.Foto: MARTINA HUBER

Det verkligt allvarliga är ju just att angreppen kommer från andra kvinnor. Varje gång jag öppnar mejlen möts jag av män som skriver allt ifrån ”visa dig aldrig mer i tv” till ”du är så vacker” eller gör grova kommentarer om mina kurvor.

Som kvinna är du alltid ditt kön och det vet feministerna. De som ändå väljer att fokusera på utseende som förklaringsmodell till framgång faller därmed tyvärr i den djupaste kvinnofällan av alla. I ett slag är vi tillbaka på skolgården där killarna tävlar genom att vara starkast och snabbast, fostras i att tävla man mot man i konkreta saker. Medan tjejerna skolas in i den svårmätbara utseende-rankingen där falskspel och avundsjuka viskningar pågår bakom leende fasader. Och nåde den flicka och kvinna som är både vacker och duktig och vill och vågar ta plats. Framgångsrika män möts av beundran, från båda könen. Kvinnor som söker makten riskerar det motsatta. 

Ebba Busch Thor provocerar inte sina meningsmotståndare främst för att hon är snygg utan för att hon bryter mot spelreglerna. Så osvenskt och okvinnligt oblygsam. Ung kvinna och partiledare, söt och rapp i munnen, kan både debattera och sjunga, badar i isvakar och myser med barnen och vet att göra det bästa av allt detta i sina sociala medier. Dessutom gift med en snygg fotbollsspelare. Rena Hollywood-manuset och alldeles för mycket Kennedy och Agnelli för att reta den som inte klarar att se bortom ytan.

Framför allt gör ju Ebba Busch Thor det vi i Sverige vill lära våra döttrar att göra: ta plats, ta för dig. Tro på att du bor i ett land där du kan både göra karriär och få barn, där du får ha flammande Gudrun-rött läppstift och ändå bli tagen på allvar. Ett land där alla kvinnor verkligen inte måste tycka lika men där vi respekterar varandra och njuter av att se glastaken sprängas - oavsett vem som spränger dem.