Jennifer Wegerup

Hur kommer Generation Covid att må efter detta?

Så lyfts coronarestriktionerna i Sverige, regeringen presenterade en fem-stegs-plan på torsdagen.
De unga har gjort stora uppoffringar under pandemin.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
De unga har gjort stora uppoffringar under pandemin.
Foto: isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sjung om studentens sorgliga dagar. 

Eller hur man nu ska sätta ord på det offer våra unga tvingas göra under pandemin.  Att inte få fira en av sitt livs största händelser ordentligt, med alla man älskar. Att inte få rusa ut jublande på skolgården, överösas med blommor och gå från famn till famn. 

Att inte få sjunga in framtiden och tro på den, åtminstone en stund. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att tvingas välja mellan vilka familjemedlemmar som ska få finnas på plats, att ha ett restriktionernas sorgflor som ett dämpande nattsvart sjok överallt.

Jag tar fram mitt gamla nötta ”Ditt barns liv”, som min mamma gjort i ordning under år av kärlek. Där finns bilderna, grattiskort och minnesord över mitt dop, konfirmationen och studenten. Milstolpar i en människas liv. Vita kläder, blommor, prinsesstårtor, älskade släktingar som nu är borta. Stunder som varar för evigt i minnet.

Händelser som aldrig kan komma tillbaka och som våra barn och unga och vi föräldrar och släktingar nu blir bestulna på. En lite yngre väninna var tårögd när hon berättade om sin sons minimala dop i vintras. Allt prat om digitala möten som fullgod ersättning är ju nonsens, vi människor är på jorden för att vara tillsammans, inte för att se varandra på en skärm.

Min äldsta dotter meddelade förra året att hon ville konfirmera sig. Hela den långa vintern har hennes undervisning ställts om till digitala möten men hon har bitit ihop och vi har trott på att sommaren skulle komma med bättre besked. De äldre släktingarna har sett fram emot konfirmationen i juli, då vi alla äntligen skulle samlas. Smittan sjunker fort i hela Europa, värmen och vaccinen kommer med hopp. Men nu har rädslan att göra fel hos världens ledare tagit över, i kritikens svallvågor. Och den rädslan håller oss fångna. 

Så kom beskedet: det får inte vara någon gudstjänst och på själva konfirmationen får bara två personer närvara. En liten skärva var kvar av det som skulle blivit en av livets viktigaste helger. Så gick ridån ner för en ung tjej som kämpat för att ha något att se fram emot under en svår tid.

En rad studier i många länder visar på hur barn och unga mår psykiskt dåligt efter pandemin, har gått upp i vikt, hur många hoppar av skolan, slutar idrotta, riskerar att få sämre chanser på arbetsmarknaden och i livet. Mina döttrar har aldrig varit så håglösa och på samma gång rastlösa. Och då har de ändå turen att leva i en ordnad familj. Mitt hjärta värker när jag tänker på vad alla utsatta barn och ungdomar genomlevt för under det år de fråntagits sina enda vuxna ordnade kontakter. Ändå har svenska små barn fått gå i skolan, i andra länder har det varit ännu värre. 

”Tänk på alla som dör, det är väl inte så farligt att missa ett studentfirande” hördes redan förra våren på sina håll. 

Det är ett själviskt sätt att se på saker. Många äldre har varit och är uppriktigt ledsna över hur hårt deras barnbarn och andra unga drabbats. Andra har varit mer själviska, tyckt att om de kan sitta inne och se på teve och vänta in vaccinen, kan andra gott göra det med. Men för en ung människa är det en fullständigt onaturlig tillvaro. 

Och när man är 80 år är ett år inte så mycket, men det är en evighet som liten och ung. För en fyraåring är det en fjärdedel av livet, alltså motsvarande hela 20 år för 80-åringen.

Ett förlorat år i livets viktigaste fas, i en tid med väldigt stort fokus på dem som redan levt långa liv. 

Hur kommer Generation Covid att må framöver? Det är en fråga väl värd att begrunda. Framför allt för att nu genast komma vidare, innan det blir för sent för dem vår framtid verkligen tillhör.

Regeringen presenterar lättnader i restriktionerna.