Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Fortsätter det så här kan även 2021 bli ett förlorat år

Då beräknas covid-19-pandemin vara över – Bloomberg har räknat på data utifrån vaccinationer världen över.
Astra Zenecas vaccin mot covid-19.
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Det sägs att hoppet är det sista som dör.

Men ibland är hoppet en förrädare.

Just som vi börjat tro på ett slut på vårt lidande förlängs det, gång på gång.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi har varit där länge nu, i ett slags världsomspännande fängelse, i en icke-tillvaro. Vaccinet skulle bli befriaren, ge oss livet åter. Nu flyttas datumen fram gång på gång. Pfizer, Astra Zeneca, Moderna, det ena efter det andra av läkemedelsbolagen meddelar att de av olika skäl inte kan leverera i tid. Nog känns det som att så fort de fått miljard-kontrakten påskrivna kunde de meddela att nej, de vaccindoser vi skulle fått, de blir färre och försenade. Att läkemedelsbolagen lovar runt och håller tunt tycks dock vara normalt i samband med vaccin-produktion om jag förstår experterna rätt. Spelet bakom kulisserna kan bara de som rör sig där. För många, framför allt gamla och sjuka, som räknar varje dag tills de får sina två vaccin-doser är förseningarna hur som helst en förlängning av ren dödsångest.

Själv väntar jag gärna på min tur, jag har aldrig varit orolig och har rest och arbetat i de hårdast drabbade områdena under hela pandemin. Men min 73-åriga mamma, henne oroar jag mig för och jag blir blixtrande arg bara vid tanken på att förseningarna skulle kunna kosta henne livet. 

Kanske hade det varit bra om allmänheten förvarnats om att förseningar alltid är att räkna med och att tidsplanen bara var en förhoppning och högst preliminär. Vi går ju alla på knäna nu och behöver framtidstro, inte nya besvikelser. Det viktiga nu är hur vi går vidare.

Fortsätter det så här kan även 2021 bli ett förlorat år och det kan vi inte kosta på oss, av många skäl. Här i Sverige har vi inte utegångsförbud, vi är inte fångar i våra egna hem. Jag har upplevt det med, ute i Europa, och det har satt spår i själen. Men den ofrihet vi levt i under ett år är tung nog. För de gamla, för oss mitt i livet och inte minst för våra barn och unga som inte kan leva och studera ordentligt och tvingas ha döden som en onaturlig skugga över sina unga liv. 

En rad branscher går på knäna, folk förlorar sina arbeten, sina drömmar, pengar, liv, chanser.

För varje dag världen är satt på paus och sparlåga mår vi allt sämre och riskerar svåra sociala, psykologiska och ekonomiska konsekvenser som vi inte ens kan ana vidden av.

Viruset är här för att stanna, vaccinet kommer att ge oss en mer normal tillvaro men inte att utrota det, vi måste klara att gå vidare.

Tidsplanen för vaccineringarna kommer med stor sannolikhet inte att hålla. Det kommer att kosta liv, slit och lidande, både i vården och i vår vardag. I väntan på vaccinen kan vi bara hoppas att våra ledare och experter kommer på vägar för att kunna vaccinera fler samtidigt, när vaccindoserna väl kommer. Allt för att vi ska kunna rädda våra trötta nötta själar, våra jobb, vår välfärd, vår värld som vi känner den.

Och, inte minst, så att vi kan gå fria i solen igen, köa på en nöjespark, trängas på ett dansgolv, äta ute, skåla med kollegor, se fotboll på storbildsskärm, kramas vilt med en främling när Sverige gör mål. Handla utan att se skrämda människor upptryckta upp mot hyllorna. Aldrig mer behöva höra ”håll avstånd” eller utomlands få uppmaningar om att rätta till munskydden. Jag ska bränna alla mina på ett rituellt befrielse-bål när den tiden kommer. 

Att få skaka hand igen, bara det, möta varandras blickar och le. De enklaste av saker, allt det som gör oss till människor, det måste vi snart få tillbaka.

”Vi kan inte vaccinera bort covid-19”

Anders Tegnell om varför det kommer dröja innan pandemin är över.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.