Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Flera bär maskerna runt armen – så är verkligheten

Svenske professorn om munskyddens effekt mot covid-19.
Jennifer Wegerup bär ”la mascherina”, den lilla masken, i Italien.Foto: Jennifer Wegerup
Människor utan mask i centrala Milano.Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Det är obligatoriskt att bära mask i bland annat kollektivtrafiken i Italien.Foto: MOURAD BALTI TOUATI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På sina håll här i Sverige finns en naiv bild av att masktvång innebär att alla glatt och lydigt bär mask alltid överallt där det krävs.

Den bilden speglar en rätt dålig människokännedom.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att hålla masken. Det handlar mycket om denna sommar, både bildligt och bokstavligt. 

Hålla den i handen, ta på den när man måste, hålla skenet uppe av att man har på den hela tiden.

Ja, för det är ju så verkligheten ser ut i de länder ansiktsmask är obligatoriskt. På sina håll i här i Sverige finns en naiv bild av att masktvång innebär att alla glatt och lydigt bär mask alltid överallt där det krävs. 

Den bilden speglar en rätt dålig människokännedom. 

I Italien bär jag ”la mascherina”, den lilla masken, i de sammanhang det påbjuds. Munskydd kallar vissa hellre det, men näsan är ju också täckt. 

Italien har just nu ytterst få corona-sjuka och döda, trots att man öppnat landet sen snart tre månader. 

Försäljningen av medicinskt godkända masker har samtidigt gått ner med nära 70 procent. I de sammanhang folk måste bära mask föredrar de flesta en hemsydd eller designad. Själv har jag köpt en ny svart och en vit, båda i silke, sköna och snygga. Butikerna erbjuder paketpris för klänning och mask: blommigt, prickigt, randigt, allt du vill och lite till.

Män kan man matcha mask och slips. De stora fotbollsklubbarna har snabbt hakat på och säljer dyra masker i lagens färger och med klubbemblém på. 

Lega-ledaren Matteo Salvini, som är en av de som kraftigt ifrågasatt nyttan med ”le mascherine” bär gärna en i stil med sin nationalistiska politiska övertygelse, i italienska flaggans färger. 

Att debatten kring masker upphör om tvång införs är ju en annan illusion, det påminns man dagligen om, i allt från politikernas bråk till mask-tjafs i affärer, barer och på gator.

Maskerna skapar också en känsla av konstant undantags- och kristillstånd i vardagen, ett stilla tärande inombords. Glömmer man den är det bara att gå hem och hämta om det ska gå att utföra ärenden.

Hur folk bär masken är en stilstudie i sig. Alla tar sig i ansiktet hela tiden, förstås. Rättar till masken, tar av den, kliar sig, tar på den. I Milano i veckan var det 36 grader varmt i skuggan och panikkänslan bakom masken växte i takt med värmeutslagen. Vilket innebär att alla utom de mest rädda tar av och på den konstant. In i butik och handla: på. Ut: av. In i taxi: på. Ut: av. 

På hotell och restauranger där personalen måste bära mask står de ofta med den runt hakan och drar upp den när gäster kommer in. Andra har den hängande i ena örat och allt fler bär masken på armen medan vi kvinnor gärna trycker ner dem i handväskans sunk-djungel. De ligger på restaurangbord, i bilsäten och på uteserveringarnas små bord medan man tar en sommardrink. Med andra ord: hygienen kan ifrågasättas, för att uttrycka det milt.

Något som också känns på maskernas lukt efter ett antal timmar i värmen och detta har även blivit ett av sommarens mindre fräscha samtalsämnen, vems mask som stinker värst och exakt vad den luktar. Ytterligare en anledning till varför de tvättbara maskerna säljer så bra. Ombord på ett tåg mot kusten låtsas jag dricka vatten så jag kan ha masken nere lite. Men jag slipper i alla fall pudra näsan och måla läpparna eller hålla för munnen när jag gäspar. Och när jag till sist, omtöcknad av värmen och min egen andedräkt, somnar vaggad till ro av tågets rytm gör det ingenting att hakan faller ner. Solen sjunker utanför tågfönstret och jag sover med vidöppen mun utan att någon ser.

God afton vackra mask.