Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jennifer Wegerup

Du måste vaccinera dig – annars kommer du inte in

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
I Italien kräver krögarna att alla gäster visa upp ett ”green card” som visar att de vaccinerats. Något som väckt protester.
Foto: ANGELO CARCONI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sugen på middag på restaurang? En pubkväll? Bio? Dags att börja hårdträna på gymmet efter sommarens grillkvällar? Gå på bibliotek eller simhall? Museer, konserter, fotbollsmatcher? 

Då måste du vaccinera dig mot covid. Annars kommer du inte in.

Det är den nya vardagen i flera europeiska länder. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Frankrike var först ut och fler följer efter. I Italien krävs nu att man kan visa upp det som kallas ”green card”, alltså bevis på att du fått dina två doser vaccin. Alla krögare måste kräva att få se det innan du släpps in, annars behöver du kunna visa upp ett nytaget negativt covidtest.

Kan detta bli verklighet även i Sverige? Knappast. Vaccinationsviljan här har hittills varit god generellt och vi har valt en mindre dogmatisk linje i covid-hanteringen. Borde det ändå bli verklighet? Gör länder som Italien och Frankrike rätt? Om detta går meningarna vitt isär. Liksom kring frågan om det är rätt eller fel att italiensk skolpersonal måste vaccinera sig för att få arbeta med eleverna när skolorna öppnar i september. Samma debatt förs kring all personal i sjukvården och kring krav på grönt kort för tågåkande, flyg och långfärdsbussar.

En företagare i Turin får rubriker eftersom bara vaccinerad personal kommer att få tillträde till hans personalmatsal. Liknande historier hörs i hela landet. Kort sagt: de som inte är vaccinerade kommer att få svårt att arbeta, roa sig, göra någonting utanför hemmet överhuvudtaget. 

Frankrikes president Macron menar att valet är enkelt mellan att fortsätta ha nedstängda samhällen och restriktioner för alla eller bara restriktioner för dem som inte vill vaccinera sig. Även i Tyskland krävs vaccinationsbevis eller ett negativt covidtest på många ställen för att komma in. I oktober upphör man med gratis test, ett av flera steg för att öka vaccinationsviljan hos folket.

Är vaccin-påtryckningarna djupt odemokratiska eller helt rätt? Generellt är jag förstås för vaccin, den som inte är det har aldrig öppnat en historiebok eller sett hur det ser ut i fattiga länder. Sjukdomar som polio, stelkramp och mässling, var förr en farlig, sorglig del av vår vardag. För riskgruppernas skull och för att jag vill kunna resa, leva och jobba enklare igen har jag också tagit mitt covidvaccin, det var inget svårt beslut, jag är pragmatiker.

Att en stat inte ska tvinga sina medborgare att injicera något i deras kroppar är samtidigt självklart för mig. Men länder med stora befolkningar och många miljoner ovaccinerade ser med oro hur smittan åter stiger. I Italien var 98 procent av de som dött sen i februari i covid ovaccinerade. Nio av tio av de som vårdas där nu på iva med covid har inte vaccinerat sig. Motståndarna misstror statistiken och demonstrerar mot det man kallar en form av apartheid. De mest hårdföra på den andra sidan menar å sin sida att novaxare som blir sjuka i covid inte ska ha rätt till vård. Så skärps tonläget mellan de två lägren.

Två av tre italienare tycker att det är rätt med grönt kort-krav. För mycket står på spel och det vet man. Skolorna måste kunna öppna i säkerhet utan distansundervisning, folk måste kunna arbeta, hålla öppet, leva normalt igen. Konsekvenserna av en tredje corona-vinter i en rad europeiska länder med fullbelagda sjukhus, lockdown och instängda medborgare skulle bli för stora; ekonomiskt, socialt, psykologiskt, politiskt. Det gäller också Sverige, även om vi aldrig stängt ner helt.

Klart är att vi går mot ännu en ovisshetens höst och att covid-hanteringen fortsätter att splittra oss vare sig det gäller lockdown-frågan, munskydd eller vaccin.