Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Dödssiffrorna bekräftar mönstret vi sett hela tiden

Jan Albert vid Karolinska institutet berättar om hur smittspridningen av covid-19 ser ut i Sverige.
Öde gator och torg i Rom, Italien.
Foto: ANGELO CARCONI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Två sjuksköterskor håller upp italienska flaggan under en hyllning till vårdpersonalen i det hårt drabbade landet.
Foto: CIRO FUSCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PMPHOTO / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Det är en siffra så tung som den kan bli.

Italien räknar 16 523 döda i coronaviruset.

Med en så sorgligt stor grupp att hämta statistik ifrån blir det dock samtidigt allt tydligare vilka som är sjukdomens främsta offer: Mycket gamla och multisjuka.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var en solig dag med vårkänslor men coronaviruset hade redan börjat kasta sin skugga över Italien. Jag stod utanför avspärrningarna i den röda zonen Codogno, i den europeiska smittans första epicentrum, i Lombardiet i norra Italien. Det var den 26 februari och ingen kunde då ännu ana vidden av coronakrisen. 

Nu har över 16 000 människor mist livet och italiensk sjukvård har pressats till sitt yttersta. I framför allt utländska medier har det skrivits om hur den ”kollapsat” och mycket falska nyheter har publicerats. 

https://datawrapper.dwcdn.net/5HHH0/2/

I helgen tillsatte den italienska regeringen en grupp med journalister, en läkare och andra sakkunniga som ska jobba mot fake news kring corona-rapporteringen eftersom problemet är så stort. Regeringen menar att falska siffror om hur unga dör i mängder eller att intensivvårdsplatser saknas och liknande påhittade nyheter kan skapa oro och oroligheter.

Desto bättre då att officiell statistik finns. I Italien kommer den från ISS, Istituto Superiore di Sanità, italienska hälsomyndigheten. Där sammanställer man siffrorna över de sjuka och döda.

Milano ser ut som en spökstad efter att ha varit stängt i fyra veckor.
Foto: PMPHOTO / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Det innebär inte att vi inte sörjer de äldre som går bort

De döda nu är alltså 16 523. Den senaste stora sammanställningen statistik är från 2 april och gäller 12 550 avlidna. Den bekräftar samma mönster som man sett hela tiden. 40 procent av de döda var mellan 80 och 89 år. 10 procent var över 90 år. Hälften av de döda var alltså över 80 år. Ytterligare 33 procent var mellan 70 och 80 år. 12 procent var över 60 år.

Det innebär att hela 95 procent av de döda var över 60 år och 83 procent över 70 år. Bara 1,2 procent var under 50 år.

https://datawrapper.dwcdn.net/ZAoIt/3/https://datawrapper.dwcdn.net/4QA3l/1/

Det innebär inte att vi inte sörjer de äldre som går bort, jag har själv en älskad mamma jag oroar mig för, alla har vi kära att mista. 

Men detta, samt det faktum att hela 97,2 procent av de döda hade minst en underliggande sjukdom ger en tydlig bild som kan hjälpa att stilla oro och fokusera på rätt riskgrupper. Hela 51,3 procent av de döda hade tre eller fler underliggande sjukdomar. Det rör sig alltså framför allt om äldre multisjuka.

Att Italien har så väldigt höga dödssiffror blir i ljuset av detta mer lättförståeligt. Landet har EU:s äldsta befolkning med hela 13,8 miljoner personer över 65 år. Alltså långt fler gamla än hela Sveriges befolkning. Av de 12 550 döda var bara 35 stycken under 40 år. För 14 saknas ännu medicinska fakta, tre hade inga sjukdomar. Övriga 18 led av hjärtkärlproblem, njursjukdom, grav övervikt, diabetes 2 och andra svåra hälsoproblem.

Att rökning är en tydlig riskfaktor framgår också och Italien har över 11 miljoner rökare. Drygt sju miljoner är män. Det anses vara en av förklaringarna till att nära 70 procent av de döda är män.

Om siffrorna fortsätter att gå åt rätt håll kan Italien börja tänka på att gradvis öppna igen

Nu kommer dock äntligen siffror som kanske talar för en ljusning i det mörker som vilar över landet. Trycket på intensivvården minskar, liksom antalet intagna med symtom. Dödstalet mellan lördag och söndag, 525 döda, är ännu mycket högt men det lägsta sen den 19 mars. 

Nu börjar därmed också debatten om när karantänerna kan upphöra. Majoriteten av 60,4 miljoner italienare härdar ut i sina hem, men regeringen är väl medveten om risken för depressioner, utbredd fattigdom och social oro om folk förblir instängda mycket längre till. Sen karantänerna infördes har nu 182.000 personer anmälts för att de varit ute utan giltiga skäl.

Bara i lördags anmäldes nästan 10 000 personer – och det är bara de som åker fast, det verkliga talet som rör sig ute är betydligt större.

Men nu, om siffrorna fortsätter att gå åt rätt håll, kan Italien börja tänka på att gradvis öppna igen, även om ingen ännu vågar säga när.

https://datawrapper.dwcdn.net/tOlkx/3/