Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Det är nästan som att vi vill bli lurade

Foto: Shutterstock

Det går lika bra med selleri.

Ja, så brukade de säga, Nöjesmassakerns klassiska tv-kockar Werner och Werner. 

Det var inte så noga när de svängde ihop sina recept här i livet: om något saknades gick det lika bra att ta lite selleri.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I försöken att undvika att sjunka för djupt ner i det inhemska politiska gungflyt undviker jag Twitter och går i stället ner mig i några influencer-träsk på Instagram. Juice-träsk. 

Det nya året har inletts och vi är många som vill komma i form, även jag. Det gör jag på det enda sätt som fungerar, trist men sant: mer rörelse, färre kalorier. 

Men hos många i den skara kvinnor som kallar sig själva influencers är det juicer som gäller. För att gå ner i vikt men framför alltför att rena blodet, bli rena inifrån, få bättre hud, hitta harmoni, avgifta sig och ja, ni vet.

Det är de vanliga gamla klyschorna, skickligt paketerade av företag som tjänar multum på att stoppa grönsaker och frukt i mixern, hälla det i snygga flaskor och sälja en livsstil och en dröm, den eviga, om skönhet och lycka.

Det må vara hänt, vi behöver alla lite eskapism. Värre är när vissa juicer lovar att bromsa åldrandet eller att bota cancer, då blir det farligt på riktigt.

Om vi ändå stannar vid mer ytliga påståenden, om bättre hud och om att ”rena sig” kan jag inte låta bli att fråga mig vilket ansvar en influencer har. Jag försöker lära mina två döttrar kritiskt tänkande men nog påverkas de, som alla unga, om kända vackra människor påstår saker. Däri ligger influencerns hela affärsidé; ”Jag dricker den här juicen och mår bra, gör det du med!”. 

Men med en stor publik kommer ett ansvar för det man marknadsför. Ungefär som med rösträtten. Man har en skyldighet att informera sig, hålla sig till vetenskap och fakta, lära ifrån historien och inte värja sig för obehagliga sanningar. Eftersom kvinnors kamp för att tas på allvar varit så lång och svår och alls inte är avslutad, gör varje osaklig ”jag tänker med hjärtat”-donna mer skada än hon förstår, vare sig hon rör sig i politikens finrum eller i sociala medier.

Är det många män i kostym i styrelserummen? Ja, det finns strukturer bakom det och ett led i att bevara dessa är att få kvinnor att tänka på ytan hellre än makten.

Förstå mig rätt, jag njuter både av silkesunderkläder och smink, men det är en krydda i mitt liv, inte huvudrätten.

En känd svenska skriver om hur hon juicar, med just selleri-juice, se där, och längtar efter att rena sig, att ”detoxa”. 

Hur många springer och köper verkningslös dricka efter att ha läst de inläggen? Trots att vilken läkare eller vetenskaplig sajt som helst kan berätta att kroppen renar sig själv. Levern och njurarna är fantastiska organ som tar hand om alkohol, mediciner, droger, gift och allt annat som ska ut. Levern är en drottning i kroppen, hon hånler åt varje jönsig juice.

Men känslan då, av att vara lättare och fräschare, efter en veckas juicande? Tja, det säger sig självt att man känner sig lättare efter det än en veckas pizzande. Lägg en dos gott samvete därtill och placebo-effekten blir hög. Ibland är det nästan som om vi vill bli lurade.

En ansvarsfull influencer eller hälsoskribent borde hellre varna sina läsare för att slösa bort sina pengar.

Den som ändå inbillar sig att hon har gamla slaggprodukter i sig kan gå ner på valfri förskola nu i vabbruari så ordnar det sig. Inget rensar systemet som en effektiv kräksjuka. Helt gratis dessutom.

Eller så blandar du din egen juice där hemma.

Det går lika bra med selleri.