Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Bötfäll männen utan tröja på stan

”Visst är det skönt att klä av sig när svetten rinner. Men inte när som helst, var som helst och hursomhelst”, skriver Jennifer Wegerup. Foto: Colourbox (montage)

Där satt han plötsligt.

I bar överkropp, på spårvagnen.

Mycket svett, inget vett.

Och ingen rättvisa.

Skulle jag som kvinna sitta med bar överkropp på offentlig plats kommer polisen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ska svettiga män utan tröja i stadsmiljöer bötfällas tycker du?

Värmen håller kvar sin glödheta omfamning om oss, om vårt land. Jag skriver det här ute på terrassen, min inomhustermometer visar 34 grader. Sverige är inte ett land där hus, offentliga byggnader och färdmedel är byggda för extrem värme. 

Det är plågsamt varmt och utomhus finns inte mycket lindring. Jag sitter med mitt isvatten och skriver i underkläderna, ingen mer än humlorna i lavendeln kan se mig.

Visst är det skönt att klä av sig när svetten rinner. Men inte när som helst, var som helst och hursomhelst. Det är inte acceptabelt, eller borde inte vara det, att låta all form av vett och etikett, stil och hänsyn till andra, rinna bort tillsammans med svetten.

 

I dag på väg hem på spårvagnen i Stockholm kom en man in och satte sig. Bara shorts på sig. Hårig, svettig, inte särskilt gott luktande. Med en stor pappersnäsduk torkade han sig över sin mage och över bröstet. 

Det var lika oaptitligt som respektlöst mot alla medpassagerare. De flesta i vagnen, svettblanka in ansiktena och med matta blickar, hade säkert velat dra av sig kläderna. Men bar överkropp på offentlig plats är ett oskick. 

Jag har verkligen inget emot avklädda män generellt, tvärtom, men var sak på sin plats. Det är dessutom orättvist, skulle jag följt min impuls och tagit av mig blus och behå hade det ansetts som förargelseväckande beteende. 

Många män håller med mig, på spårvagnen skakade mannen mitt emot mig på huvudet och sa halvhögt:

”Så äckligt och stillöst”.

Stillöst och hänsynslöst, framför allt.

Jag är ingen snobb, långt därifrån. Men en smula stil, även när solstinget slår till, snälla...

 

Linnen är aldrig ett lyckat plagg på män. Badtofflor stannar hemma när man går på stan. Kvinnor som vill sola topless ska förstås få göra det men deras behag är inte behagliga att ha dinglande vid bordet bredvid, på strandrestaurangen. På med tröjan när du äter bland andra, vare sig du är man eller kvinna.

En man invänder i min mejl att kvinnor minsann får ha kjol och sandaler på nattklubb men att män inte är välkomna i shorts och sandaler. Jämförelsen haltar. Kvinnor får inte heller ha shorts på uteställen. 

Mina italienska vänner är vana att vara eleganta även i värme, de suckar när turister går runt i linne, shorts och flipflops i deras historiska stadskärnor och vill luncha klädda som om de skulle plumsa i poolen.

 

I den toskanska badortspärlan Castiglioncello fick kommunledningen och affärsidkare nog av all ”dålig smak” bland turisterna för tre år sen. Man började använda sig av redan gällande ordningslagar för att dela ut böter på 500 euro, drygt 5 000 kronor alltså, till den som går i baddräkt, bikini eller bar överkropp inne i stadens lilla centrum.

Även i Viareggio infördes ”nolltolerans” mot dålig klädsel med 800 kronor i böter för den som går i badkläder på stan och 850 för den som cyklar i bar överkropp längs strandpromenaden. Många är de badorter som följt efter.

Något att fundera på även i svenska städer möjligen. Annars kanske det är dags för oss kvinnor att i rättvisans namn också börja blotta överkroppen på tunnelbanan och se vad som händer.