Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Bisarra bilden på Jenner – har inget underliv längre

Supermodellen har uppmärksammats för en bild som var en del av systern Kim Kardashians kampanj för underklädesmärket SKIMS.
Bilden som Kendall Jenner la upp på sin Instagram har fått enorm uppmärksamhet.
Foto: DDP SOCIALMEDIASERVICE / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP SOCIALMEDIASERVICE
”Det kan tyckas som att jag sparkar in en öppen dörr här, debatten om retuscheringar och filter-hysteri är inte ny. Men då dörren hela tiden smäller igen på nytt och stänger in oss i det där rummet som kallas kvinnofälla, behöver den vräkas upp på nytt, om och om igen.”
Foto: Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur stor får en muff vara på bild?

Hur långt har vi gått när till och med bebisar retuscheras?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Är det kanske dags att stanna upp och se oss i spegeln och fråga när vi blev så här infantila? All denna teknologi och så använder vi den till att sänka oss själva, som galjonsfigurer på skepp som drivit helt ur kurs, på fåfängans hav.

Det kan tyckas som att jag sparkar in en öppen dörr här, debatten om retuscheringar och filter-hysteri är inte ny. 

Men då dörren hela tiden smäller igen på nytt och stänger in oss i det där rummet som kallas kvinnofälla, behöver den vräkas upp på nytt, om och om igen.

En chef visar en fullständigt bisarr bild på Kendall Jenner, känd för att vara känd, mer än något annat. Nu kan hon också stoltsera med att inte ha något underliv längre, i alla fall på bild. Den lilla röda trosan täcker en fitta mindre än Barbies. 

Så cementeras än en gång bilden av den hårlösa, könslösa plastiga kvinnan. Vi vuxna kan se igenom fasaden men tyvärr fostras våra döttrar – och söner – in i de skeva idealen.

Vi trubbas också alla av. Senast jag var på ett badhus hajade jag till inombords i duschen över alla hängpattar, minibröst, magar, celluliter, burriga murror, bastanta lår och svällande rumpor. Som en frodig vildvuxen vacker äng av kvinnor så som vi verkligen ser ut. Så totalt väsenskilt mot den bild vi matas med dagligen.

Snart duger ingen längre. Det senaste som väcker debatt är en bild på svenska modellen Elsa Hosks nyfödda dotter Tuulikki på instagram. Hosk delar också angeläget och målande med sig av sin förlossningsberättelse. Synd därför att hon bland de vanliga bilderna på en normal nyfödd lägger upp en skimrande ljuvligt perfekt bild på den lilla där hon inte ser ut som på de andra fotona. Kommentarerna har varit många, om bilden är fixad låter jag andra bedöma. Med en så vacker mamma och en riktig munsbit till pappa lär dottern säkert bli en skönhet, men spädbarn är rödmosiga och fulsöta och måste få vara det.

Skönhetshetsen blir också till sist en ondsint drake som biter den som föder den. Den italienska influencern Michela Persico, gift med Cagliari-spelaren Dani Ruga, fick i fjol en son. Det alltid perfekta parets lille pojke Tommaso hånas skoningslöst i kommentarsfälten för sina öron: ”troll”, ”alv”, ”Dumbo”, ”den fule lille stackaren”.

Den som sig i leken ger får leken tåla, kan man tycka. 

Men filtren är ett gift som droppar på oss alla, kontrasterna mot de fixade och ofixade blir allt större, ramarna för rätt och fel allt snävare. 

Allt fler män fastnar där för övrigt med, i flödet av muskler i motljus och artificiellt välfyllda badbyxor. Jag kan personligen inte tänka mig något mer omanligt än en karl som fixar sig och sina foton i det oändliga. Från instagram-männens koketteri bevare oss, milde herre gud.

Värst är ändå inte filtren utan tomheten. Konto upp och konto ner: träning, gym, frisören, shopping, inredning, perfekta barnkalas - till leda. Allt är yta. Ibland möjligen kryddat med lite floskler om livets sanna värden, alla mer banala än godorden på gamla tiders köksbonader. 

Så tråkigt att i framtiden inte ha en enda bild kvar som visar hur folk verkligen såg ut. Som våra gamla semesterbilder från tiden före mobilen. Foton där alla bränt sig i solen, där fettvalkar skymtar på stranden, någon fått röda ögon, en annan blundar, en kypare skymtar i hörnet. 

Äkta, oförfalskat. Som livet självt, som det borde få vara.