Jennifer Wegerup

Bebisen som ingen vill ha – vem ska älska Giovannino?

”Viale säger även det ingen velat och vågat säga; att de genre-bilder som synts i media på söta små spädbarn inte har någon som helst likhet med Giovannino”, skriver Jennifer Wegerup.

Han ligger ensam i sin bädd på sjukhuset.

Fyra månader liten och övergiven sen födseln.

Sköterskorna försöker lyfta upp honom och ge honom närhet så ofta de hinner.

Men vem ska älska honom? Vem ska älska Giovaninno?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den övergivne bebisens öde har den senaste veckan fyllt italienska medier. 

Pojken vårdas på sjukhuset Sant’Anna i Turin. Han var ett mycket efterlängtat barn och kom till först efter flera försök med assisterad befruktning. Men när han föddes förbyttes längtan och förväntan i sorg.

Giovannino har den mycket ovanliga hudsjukdomen harlekiniktyos. Sjukdomen är obotlig och de flesta barn som föds med den dör inom kort. 

Men han har överlevt de första fyra månaderna och vuxit sig allt större. Den olycksfödde pojkens öde har berört sjukhuspersonalen. Ändå är det inte en slump att när frågan om vem som ska betala för den mycket dyra vården började bli ett problem, då läckte någon på sjukhuset nyheten om den övergivne pojken till media. 

Berättelsen om en bebis som ingen vill ha har väckt enorma känslor. Fördömanden av föräldrarna som övergav sitt sjuka barn. Hat och vrede i sociala medier. Kändisar som besökt Giovannino på sjukhuset. Den italienska förre landslagsmålvakten Gianluigi Buffons exfru, modellen Alena Seredova, är en av dem. 

Pengar har vällt in på ett konto hos Turins kommun, öppnat till pojkens förmån. En mängd människor och olika barnhem, inte minst i religiös regi, har erbjudit sig att ta hand om pojken.

Det har varit dagar av oförsonlig ilska mot föräldrarna men också av kärlek och en vilja att hjälpa.

Så tog saken en ny vändning när en läkare, gynekolog från just sjukhuset Sant’Anna, gjorde ett inlägg på facebook och sen lät sig intervjuas av media. 

Silvio Viale skrädde inte orden när han försvarade föräldrarnas beslut och varnade för att döma dem.

”Jag förstår dem helt och hållet. Vem som helst som under graviditeten fått höra att barnet de bar på hade den här diagnosen skulle ha valt abort”, menar Viale. 

Han säger också att det bästa för den lille pojken vore att få dö och till dess få god vård så han slipper plågas. Viale säger även det ingen velat och vågat säga; att de genre-bilder som synts i media på söta små spädbarn inte har någon som helst likhet med Giovannino. Sjukdomen gör honom så vanställd att han knappt ser mänsklig ut och personalen på sjukhuset ska ha tvekat att visa pojken för föräldrarna efter födseln. 

Med sina uttalanden slår Viale ner på en öm punkt; 

Hur vi människor har lättare att älska och ömma för det ögat finner vackert men svårare för det otäcka, frånstötande. 

Vi kan förneka det även för oss själva. Men kanske just för att läkarens ord slår ner det på de mindre vackra sidorna inom oss har de väckt ramaskri. Det vi inte vill höra slår vi ifrån oss med kraft. Silvio Viale riskerar nu disciplinära åtgärder. Eftersom han förutom läkare också är politiker har frågan lett till en infekterad debatt som spretar åt alla håll och där även den katolska kyrkan är inblandad. Allt från abort till konstgjord befruktning och dödshjälp diskuteras. 

Troende eller inte, Giovanninos fall väcker frågor kring liv och död och våra bästa och sämsta sidor. 

Har vi rätt att välja bort barn som inte är perfekta? Vilket samhälle skapar det? Och, samtidigt, vem är vi att döma andra? Tror någon att den lille pojkens föräldrar åkte hem till det fina nya barnrummet, som nu står tomt, med lätta hjärtan? 

Frågor utan svar, likt rop i natten.

Och den svåraste frågan förblir obesvarad. Giovannino kommer att få vård. Men vem ska älska honom?