Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Att sluta leva är också att dö

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Sanering i Italien.Foto: NICOLA FOSSELLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

De är så många de döda och de blir bara fler.

Och de får inte ens en fullvärdig begravning.

Deras älskade, sörjande kan bara vänta.

Vänta som vi alla, på något vi ännu inte ens anar slutet på.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har varit vackra vårdagar i Bergamo men solen är skymd av tårar. Veckan som gått har varit den svartaste hittills i den norditalienska staden, med 385 döda.

I Italien är traditionen att fort få de döda i jorden. 

Så även nu men utan alla de vanliga riterna i kyrkan och utan alla dem som skulle ha velat ta farväl. 

De stränga karantänsreglerna i corona-tider förbjuder begravningar. Liksom bröllop och barndop, fester och middagar, alla möten mellan människor. Bara de närmst anhöriga får ta ett alltför kort, smärtfyllt farväl. Sen tillbaka hem, innanför stängda dörrar, isolerade i sorg och vanmakt.

Det är dagar av ensamhet. Av den kamp som består i att göra ingenting, instängda. Av italienarnas vackra starka sång på balkongerna. Människor som biter ihop och härdar ut. Att se våren genom fönstren och inte få uppleva den. Att inte veta hur länge detta ska vara, få tror att datumet 3 april räcker. 

För en vecka sen spred sig rädslan för viruset så fort att premiärminister Giuseppe Conte varnade för att fatta beslut på känslomässiga grunder. Men pressen var stor, från alla håll. Samma process vi sen sett fortplanta sig vidare över Europa, också hit, till Sverige.

För varje dag som går i Italien bryter allt fler mot karantänerna. Det som först kändes som skollov och semester och som en trygg tillflykt blir ett ledans fängelse. Oron för ekonomin, över de konkurser som redan kommit, över obetalda räkningar, över framtidens ovisshet, den är enorm.

I trasiga familjer med barn- och kvinnomisshandel är det värst, men skälen för att smita ut i friheten är många och varierande. I förrgår stoppades över 8000 personer ute utan rätt tillstånd. 

Oron slår sina djupa rötter världen över nu. Då är Angelo Borrelli en fyr, ett sanningens ljus i konspirationernas mörker. Han är chef för det italienska i civilförsvaret, de som varje dygn har den tunga uppgiften att sammanställa statistik på alla smittade och döda. Vid 18-tiden varje kväll presenterar han allt på en direktsänd presskonferens. Sifforna är obevekligt tydliga och kan hjälpa oss både att rikta vår oro och våra insatser rätt. 

Mörkertalet smittade uppges vara mycket stort då så många är helt symtomfria. Dödligheten är därmed mycket lägre än man först trott. 

Medelåldern på de virusdöda männen i Italien är 79,5 år. Kvinnorna 83,7 år. Av de döda hade 48,5 procent, alltså nära hälften, hela tre eller fler tidigare svåra sjukdomar innan de smittades. 

Angelo Borrelli levererar fakta med stenansikte, bara hans blick speglar sorgen i det uppenbara: de gamla och sjuka dör nu, i mängder. 

Jag tänker på min snart 73-åriga mamma, ringer varje dag, men hon är lugn: ”Det vore ju fasansfullt om det var tvärtom, att barnen dog”.

De italienska barnläkarnas förbund meddelar att bara runt 200 barn är bekräftat smittade hittills och de mår alla bra. Det är fakta som skingrar all oro för döttrarna. Men jag värker för de döda, de sörjande och för riskgrupperna, de mest utsatta. Dessa måste vi värna, fokusera på, med hjärna och med hjärta. Jag som frisk vuxen måste vara stark, arbeta för dem också, bidra till att hålla hjulen i gång och modet uppe.

Mamma säger att hon är mycket försiktig men påminner även hon om friheten, den dyrbara. 

Att sluta leva är också att dö. Hon vill gå med sin hund deras vanliga promenader bland påskliljorna och känna våren vakna, ännu en gång. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

LÄS MER: Frågor och svar om corona

Helena berättar om livet inifrån karantänen i Italien.