Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

13-åriga pojken blev hjälten på skolbussen

Det som blev kvar efter att bussen brunnit. Foto: DANIELE BENNATI / AP TT NYHETSBYRÅN
12 barn skadades och fick föras till sjukhus, men ingen dog. Foto: DANIEL DAL ZENNARO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vrede, chock och lättnad. Det är de dominerande känslorna i Italien dagen efter attentatet mot en skolbuss med 51 barn ombord. ”Fly, fly, ut, ut” ropade barnen när de rusade från bussen gråtande och skrikande.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mobilfilmerna på skolbarnen i Milano som i tårar och skräck flyr från sin skolbuss väcker starka känslor i Italien och även internationellt. 

”Hjälp”, ”fly, fly” och ”ut, ut” är några av de saker barnen skriker i panik till varandra medan de försöker ta sig ut ur bussen.

Ett dygn efter det som misstänks ha varit ett välplanerat attentat mot 51 skolelever blandas ilska med tacksamhet över det lyckliga slutet, både hos föräldrar och lärare men också hos gemene man i Italien.

Både de barn som slog larm till polisen och karabinjärpolisens snabba ingripande hyllas.

Förövaren, en 47-åring från Senegal med italienskt medborgarskap, säger att han med sitt dåd ville ”skicka en signal till Afrika”. Enligt italienska medier var hans attentat välplanerat och han uppges ha sänt en video till vänner i Senegal där han ska berättat om sina planer.

Busschauffören hade tagit ombord flera tändare och dunkar med bensin liksom vapen. ”Mamma, de dödar oss”, säger eleven Adam i ett telefonsamtal som spelas upp i italiensk tv.

Skolvärden Tiziana Margarini var med på bussen och berättar, i tårar, i tv om hur hon hade en pistol riktad mot sig och en kniv mot halsen och tvingades binda barnen. Busschauffören skrek också att hon skulle få barnen att vara tysta samtidigt som han hällde ut mer bensin i bussen.

”Men jag bara låtsades binda dem och band löst, löst”, säger hon.

Tack var det kunde flera barn i smyg ta sig loss och en, 13-årige Rami, lyckades ringa polisen. Föraren hade tagit alla mobiler från barnen men missat en telefon som ramlat ner på golvet – det blev allas räddning.

Karabinjärpolisen som var i närheten beslöt att preja bussen. De dramatiska mobilfilmerna visar hur barnen flyr från bussens bakre del medan chauffören försöker

köra vidare. Någon ramlar, skrik, gråt, sen exploderar bussen i flammor.

Den gripne 47-åringen skrek enligt Tiziana Magarini och barnen ”inga fler döda på Medelhavet” och att han ville åka vidare till Linate-flygplatsen och ”göra en massaker”.

I de första förhören hävdar föraren nu dock att han inte ville skada någon, bara ta sig till Afrika ”med barnen som sköld” på ett flygplan, samt väcka debatt. Han säger att han vill att ”högern vinner” i EU-valet för att inte fler ska fly och dö över Medelhavet.

Hans försvarare säger att hans klient uppenbart har psykiska problem. 47-åringen måste nu sitta i enskilt förvar på grund av hotbilden från andra intagna eftersom dådet var riktat mot barn.

Alla de drabbade eleverna får psykologhjälp.

Dådet har på nytt fått debatten kring migranterna att flamma upp även om fokus mest legat på barnen – hittills. Inrikesminister Matteo Salvini är en av dem som kraftfullt fördömer dådet men också hyllar 13-årige Rami som med sitt telefonsamtal bidrog till att en tragedi undveks. Italienska medier talar om ett mirakel och medierna kallar Rami för ”en liten hjälte”.

Pojken är född i Italien med egyptiska föräldrar och har väntat på att få bli medborgare – något som den italienska regeringen nu troligen kommer att belöna honom med efter hans hjältedåd. Ett ljus i en mörk historia, liksom kärleksförklaringen som fångats på en mobilfilm och gång på gång spelas upp i italienska medier. En pojke som gråtande springer från bussen hörs ropa till en klasskamrat vid sin sida, flera gånger ”Ti amo”, jag älskar dig.

Där, mitt i rädslan, ett bevis på mod och kärlek.