Jämställdhetsministern som inte var feminist

Det fanns en tid när alla partiledare – utom KD:s – tycktes tävla om att vara mest feminist.

Göran Persson, S, var feminist. Bo Lundgren, M, var feminist.

Nyamko Sabuni, FP, var jämställdhetsministern som inte ville kalla sig feminist.

För många blev Sabuni en symbol för feminismens backlash.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nyamko Sabuni var en utsatt minister. Hon drabbades av grova beskyllningar på grund av sin hudfärg. På nätet finns diskussionstrådar som ”Nyamko Sabuni – vilken negersort? och rasister som skriver om hennes ”negerblod”.

Hon drabbades även av rasism från vänsterhåll, när hon kallades ”husneger” – Malcolm X:s uttryck för en slav som fjäskar för slavägaren för att få egna fördelar, utan solidaritet med slavarna som fick slita ute på fälten.

”Sabuni har fått sin ministerpost som tack för sitt fjäsk för vita”, löd rubriken på en debattartikel från 2011 av professor Masoud Kamali, en gång S-regeringens särskilde utredare i diskrimineringsfrågor.

Själv tog Nyamko Sabuni illa vid sig. Hon avskydde ordet ”neger”.

”Att kalla någon neger och inte mena något illa med det är att likna vid att spotta någon i ansiktet och inte mena något illa med det”, skrev hon.


Men framför allt kritiserades Sabuni för sitt sätt att driva politik. En jämställdhetsminister som inte är feminist, som till och med ogillar ordet? Det satte myror i huvudet på hennes egna partikamrater.

För EU-minister Birgitta Ohlsson, FP, var det ”ideologiskt tjänstefel” för en folkpartist att inte kalla sig feminist.

Själv sade Nyamko Sabuni:

- Det är politiskt korrekt att säga att man är feminist. Men det är ett begrepp som en stor del av befolkningen inte kan relatera till. Det är bättre att handla, och tala klartext om det man vill.

Så vad ville Nyamko Sabuni?

När jag gjorde en lång intervju med henne handlade mina frågor om barn som gifts bort mot sin vilja. Jag hade skrivit en reportageserie och funnit att enbart i Skåne upptäcker skolpersonal sammanlagt varje år minst 25 fall av barn och ungdomar som gifts bort i arrangerade äktenskap, oftast mot barnens vilja.

Den yngsta flickan som giftes bort var tolv år och gick i femte klass. I sjätte klass bodde hon med sin make, blev gravid och födde sitt första barn.


Det gick inte att missta sig på Nyamko Sabunis engagemang i frågan. Hon talade med återhållen vrede om fallet med tolvåringen som blev bortgift och gravid.

- Hur många lagar har man inte brutit mot för att detta ska ske? Barnkonventionen, föräldrabalken, skollagen, socialtjänstlagen... Det handlar om en minderårig som inte är byxmyndig, som inte får ha sex! Sverige blir ett reservat för förtryck när sådant får ske, dundrade ministern som sedan arbetade fram en ny lagstiftning mot tvångsäktenskap.

Efter valet 2010 petades Nyamko Sabuni snett nedåt i regeringen.  Erik Ullenhag fick ta över hennes jobb som integrationsminister, även om hon fortfarande betroddes med jämställdhetsfrågorna.

Landets feminister hoppas nu: kan vi få en feminist som jämställdhetsminister denna gång?