Jag tror inte ett ögonblick på bortförklaringen

Publicerad
Uppdaterad
Han har gjort det igen. Björn Rosengren har låtit munnen gå i tron att det han sa inte bandades.
Precis som 1999 då han beklagade sig över hur svårt det var att göra affärer med Norge.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Det fanns då planer på att slå ihop de svenska och norska statliga telebolagen - Telia och Telenor. Björn Rosengren var näringsminister och intervjuades av SVT:s Ulf Hambraeus. Efter själva intervjun men med kameran fortfarande på, sa näringsministern:
- Alltså, norrmännen är ju egentligen en sista Sovjetstat, så det är ju så nationalistiskt, allt är politik.
Då tvingades Rosengren be om ursäkt. Det behöver han knappast göra nu. Han är inte politiker längre. Tvärtom har han lite av en lobbyists roll och ska förstås i den funktionen ha kontakt med så många som möjligt. Han har själv till mig sagt att han också haft en av Håkan Juholts mest förtrogna riksdagsledamöter som middagsgäst.
Vad som är betänkligt för honom är att han lämnar ut Thomas Östros och Sven-Erik Österberg.
De kommer nu rätt eller orätt att framstå som kuppmakare. Trots att de förmodligen bara i en, vad de trodde var, sluten krets sagt vad de ansåg om Juholts framtid. Precis som troligen hundratals socialdemokrater runt om i landet gjort senaste månaden.
Det vill säga, diskuterat partiledarens osäkra framtid.
Det här är den i särklass vanligaste frågan jag själv får från både proffs och vanliga medborgare: Hur går det för Juholt, vad tror du?

Sen är frågan om vi kan lita på Björn Rosengrens ord. Precis som Juholt själv är den förre närings­ministern emellanåt rätt yvig och svepande. I synnerhet när han inte tror sig ska bli citerad. Var slutsatsen att Juholt måste gå hans egen, eller som han låter påskina en samlad bedömning?
Hans försök till bortförklaring, att det var ett skämt, tror jag däremot inte ett ögonblick på. Björn Rosengren är uppenbarligen fortfarande lika aningslös i dag som 1999.
I fortsättningen lär det nog bli tunnsått med politiska middagsgäster hos den annars ytterst sociale och charmige Rosengren. Vem vågar umgås med en så pladdrig middagsvärd?
Den som borde skicka Björn Rosengren en dyr present är Håkan Juholt.
Folk kommer att tycka synd om honom. Leden sluts kring den "orättvist" behandlade partiledaren.
Trots att inget nytt i sak har inträffat.
Förtroendekrisen består.
Varken sambons hyres ersättning , eller hans rader av felaktiga, för att inte säga lögnaktiga uttalanden, har upphört att existera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag