Jag älskar att läsa om paret Nunstedts kärlek

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Jag älskar att läsa om andras vardag, om andra VANLIGA icke kända mammor.
Därför är det en fröjd att läsa Carina Nunstedts mammabok ”12 steg till ett skönare mammaliv – en mammas överlevnads guide”.
Carina bjuder frikostigt på sig själv och på sin familj. Delar med sig av en massa söta privata bilder. Skriver starkt och uppriktigt om jobbig mammatid (tvåan skrek jämt) och om trotsiga ungar och om tvätthögen som ligger i en vecka (!) i soffan. Det är jättebefriande att läsa. Dessutom har hon intervjuat tre VANLIGA mammor (tack!) om deras familjeliv och olika kriser. Extra plus i boken är hur hon älskar sin man! Man blir helt kär av att läsa om deras kärlek.

Jag blir mycket piggare efter Carinas bok. (Carina drömmer om en trea, men Carina, eftersom min tvåa låter exakt som din så kanske du ska ta dig en riktig funderare. Din tvåa låter som en som ligger i riskzonen för att hamna i syskonkris gånger 1000. Vår syskonkris tog ett år! Den är ännu inte över. Det är krig.)
Det går inte att förstå att det är samma Carina Nunstedt som skrivit den här fina och VARMA boken fylld med GLÄDJE och klokhet som skapat den iskalla och nedtryckande tidningen Mama.
Gång på gång skriver Carina att hon vill peppa andra mammor. Att de duger som de är. Att det räcker att vara lagom bra.
Och gång på gång sticker hon hål på myterna, dvs det finns inga perfekta mammor, det finns inga perfekta hem, alla har dammigt och stökigt, ingen hinner baka etc.

Men – sen går hon och gör en tidning som enbart handlar om att få mammor att känna sig helt värdelösa. För även om man vet att Pernilla Wahlgrens hem är lika supersunkigt som alla andras så får man ångest över att se hennes och de andra menlösa kändismammornas splitterrena designhem. Man får ångest över bilder på vita stora liljor i vacker dyr vas. Man får ångest över värdelösa kändismammors lögner om att de har stora middagar varje helg med de tio närmsta vännerna. Man får ångest över obegåvade kändismammors garderober trots att man vet att de FÅTT kläderna gratis.
Varje gång jag läser Mama kastar jag i väg den och säger att det är en jävla skittidning. Men det har hänt nåt fantastiskt! Sen Carina slutade som redaktör så är den inte lika ångestfängslande längre. Behovet att läsa den finns inte längre. Den väcker inget ångestbegär. Jag är fri! Nya redaktören känns som ice woman, hon bjuder noll på sig själv. Hon har inte fattat konceptet, att en redaktör för Mama inte kan ha nåt slags fånig integritet. Då kan man inte ha det där jobbet. Och nu är hon visst mammaledig också. Som om det skulle gå att vara mammaledig när man har ett sånt jobb! Hon har ju inte fattat nånting.

Och nu kära vänner, har Pernilla Wahlgrens kompis Jennifer Jansch tagit över och vad är det hon gör med sitt första nummer? Jo, sätter Pernilla på omslaget. Gäller inte regeln att man bör hålla isär vänner och journalistik på Bonnier Tidskrifter? Eller kommer Mama nu att förvandlas till ett reklamblad för familjen Wahlgren?
Nej tack Mama. Vanliga mammor rules! Våga vägra beiga och totalt ointressanta kändisamammor, som bara är fejk! Andra har stajlat dem, andra har stajlat deras hem. De har inte ens betalt för prylarna/kläderna.
Alla vanliga mammor ute i Sverige, jag älskar er.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag