Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Irena Pozar

Vilket pris ska kvinnor betala för bra tv?

Niclas Hansen i ”Paradise hotel”.
Foto: Viafree

Det är inte rimligt att ställa krav på dokusåpor att förmedla sunda ideal och värderingar. Det ligger i formatets natur att skapa drama och bädda för dumma uttalanden – det är där i själva underhållningen ligger.

Men det måste finnas en gräns för vad som är okej och inte – och den gränsen har passerats flera gånger i Sveriges största dokusåpor.

Vilket pris ska kvinnliga deltagarna egentligen betala för bra tv?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När Niclas Hansen för några dagar sedan klev in ”Paradise hotel”, som finns hos Viafree, basunerade han vid en frukost ut att han gillar att vara dominant och att ”mannen ska bestämma”. Han får snabbt svar på tal av en annan deltagare, Bettina, som säger att det rimligaste väl ändå är att vilja ha ett jämställt förhållande.

Så, Niclas har en sunkig kvinnosyn, ja, vem är förvånad? Men i det här fallet måste det han säger också sättas i relation till vad som hände när han var deltagare i förra säsongen.

Deltagarna reagerar på Niclas Hansens ord i ”Paradise hotel”.
Foto: Viafree

Under en blöt kväll ska Niclas ha tvingat sig på deltagaren Josie Capllonch och försökt kyssa henne efter att ha följt efter henne in på toaletten. I en Youtubevideo berättar Josie: ”Niclas är en väldigt stark person och jag blir jätteobekväm, jag säger nej, flera gånger”.

Till slut ramlar de ner på marken efter att Niclas försökt kyssa och krama henne igen. Niclas själv har i efterhand sagt att han var så full att han inte förstod att Josie inte ville. Scenen klipps bort, och Nent Group, produktionsbolaget bakom ”Paradise hotel”, frågar Josie om hon vill att Niclas lämnar programmet. Ansvaret läggs på en enskild deltagare, och produktionen gör ingen markering utöver att inte servera Niclas mer alkohol resten av kvällen.

Det är alltså en person som beter sig som här som bjuds tillbaka till programmet och bereds plats att hålla hov om mannens dominans. Enligt deltagare i årets säsong har produktionen förbjudit Niclas att dricka alkohol under sin vistelse. Om det stämmer, eller om Niclas själv bestämt sig för att inte dricka, vet jag inte – men oavsett ljuder varningsklockorna högt. 

Samtidigt hemma i Sverige har tio personer låsts in i ”Big brother”-huset i TV4 och C More och kamerorna sänder vad som händer dygnet runt. Tittarna får bland annat se deltagaren Judith Nodby dra av kjolen på deltagaren Emelie Svensson, och senare krypa ner hos en sovande deltagare och börja kyssa henne. Det blir inga konsekvenser. 

Judith Nodby i ”Big brother”.
Foto: TV4/C More

I en tidigare säsong av ”Big brother” ingrep inte produktionen under ett pågående misstänkt övergrepp, där två manliga deltagare blockerade dörren för en kvinna och pressade henne att utföra oralsex. Sändningen bröts och männen diskades, men skadan var redan skedd.

För några år sedan kunde tittare se hur en manlig deltagare i Kanal 5:s och Dplays ”Ex on the beach” tjatade på sin kvinnliga rumskompis att ha sex, hon säger nej upprepade gånger och till slut blir mannen arg. När de två deltagarna vid ett senare tillfälle faktiskt hade sex la man upp ett klipp på det på programmets Facebooksida och skrev: ”Äntligen blev det gupp under täcket”. Det var allt produktionen hade att säga om det som hade hänt. 

Ja, det ligger i dokusåpans natur att skapa intriger och förmedla dumheter. Men hur ser produktionsbolagens riskanalys för de kvinnliga deltagarna ut?

Både de och tv-kanalerna som sänder programmen har ett ansvar i att upprätthålla en gräns för vad som är ett rimligt beteende. Det misslyckas de kapitalt med. För om gränsen inte går vid tvång, tjat och tafs (eller, är det kladd?), var går den då?