Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irena Pozar

Världen brinner och vi köper nappar med filter

Tillsammans har vi skapat de luftföroreningar som kväver våra barn, skriver Irena Pozar.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Pågående brand i Cannet des Maures i Frankrike.
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vi kan inte köpa oss loss från allt det som på riktigt hotar våra barn, så därför köper vi extra dyra nappar, skedar och vagnar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Eller, de som har råd köper det och resten får förlika sig med det dåliga samvetet som följer av att sakna möjlighet att ge sina barn creme de la creme-produkterna i form av extra bra plast, extra ergonomiska bärdon och extra säkra sängar. Alla de här produkterna behövs såklart inte, det vet vi alla på ett rationellt plan. Men på en annan, känslodriven och extatisk plats där vi just blivit föräldrar till världens absolut sötaste bebis som kom till just oss, just nu. Ett mirakel, något så underbart att vi bara gråter rakt ut av lycka – och ibland av oro. 

Hur ska jag kunna skydda det här knytet?

Jag måste göra allt för att skydda mitt barn och det vet alla. Sjukvården använder min och andra kvinnors graviditet för att få oss att göra livsstilsförändringar (som egentligen varken gör för eller till för bebisen), de uppmanar oss att amma våra nyfödda till nästan vilket pris som helst, trots att fullgoda alternativ finns (däremot saknas på många håll tillräckligt med stöd och kunskap inom vården för att faktiskt få amningen att fungera). 

Samtidigt jobbar de bebisfokuserade kommersiella entreprenörerna hårt för att lura i oss att våra barn har behov speciella nappar, till exempel sådana med renande luftfilter som skyddar mot bakterier och virus, dålig luft och, ja, till och med mot covid-19.

Ja, det är sant! I alla fall enligt läkarna Fredrik Bokvist och Lars Thelin, som ligger bakom företaget Vivolab AB och luftfilter-nappen Breease. Smutsälskaren tillika professorn i bakteriologi Agnes Wold är kritisk, hon säger: ”Som förälder ska du inte tänka på din eller ditt barns andning i onödan”. Barnläkaren Erik Melén påpekar att bebisar i princip bara andas genom näsan. Så, vad ska den prisbelönta nappen göra egentligen?

Nappen kostar 129 kronor och de luftfilter som ska bytas i den varje varje dag går loss på drygt 200 kronor i månaden, så en av nappens funktioner är onekligen att håva in stora pengar till grundarna. Samtidigt går det inte att bortse från att luftmiljön i stora, trafikerade städer blir allt sämre och att barn som utsätts för luftföroreningar löper större risk att drabbas av lungsjukdomar. Problemet är att ingen vet om nappen Breease faktiskt funkar, eftersom den endast är testad i labbmiljö.

Det vi däremot vet är att vi tillsammans skapar de luftföroreningar som kväver våra barn. Lösningen på det finns inte att köpa på apoteket, vare sig i form av nappar, politiska strategier eller gröna innovationer. 

Vi kanske kan köpa oss fria från vår oro en liten, liten stund – men sen då? Barn lever med konsekvenserna av de val deras föräldrar gör eller tvingas göra hela sina liv. Det kan lyxprodukterna jag och andra föräldrar använder som snuttefiltar aldrig ändra på.