Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irena Pozar

Varför är boomers så arga på tjejer?

”Ronja Jakobsson har, precis som många många andra kvinnor, använt fillers för att förstora och forma läpparna. De flesta av oss har vant oss vid den nya estetiken, där kinder och läppar förändras med injiceringar. Man kan tycka vad man vill om det, men är en plutig mun ett tecken på att någon inte tar sitt jobb på allvar?” skriver Irena Pozar.
Foto: Privat
”Samhället hatar unga kvinnor och allt unga kvinnor gillar. Samhället hatar Kardashians, youtubers, Tiktok, fillers, dokusåpor och upp- och ner-vända bikinis”, skriver Irena Pozar.
Foto: Colourbox

Damned if you do, damned if you don’t. För kvinnor i allmänhet och unga kvinnor i synnerhet. Kan man ens göra rätt?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nej, inte om du ska göra flera personer (inklusive dig själv) nöjda. Hjärtat, hjärnan, midjan och röven ska tilltala dina föräldrar, potentiella partners, nuvarande partner, arbetsgivare, andra tjejer, fan och hans moster. För smal, för tjock. För ful, för snygg. För kåt, för kysk. När är dina läppar för små, och när är de för stora? Samma visa, genom alla tider. 

Enligt en städfirma i Örebro är 24-åriga Ronja Jakobssons läppar för stora. När hon efter sin mammaledighet började söka jobb skickade hon en ansökan dit, och fick svar dagen därpå att företaget:

”Av erfarenhet inte anställer någon med konstuppblåsbara läppar” eftersom ”en sådan person inte tar jobbet på allvar”. 

Ronja Jakobsson har, precis som många många andra kvinnor, använt fillers för att förstora och forma läpparna. De flesta av oss har vant oss vid den nya estetiken, där kinder och läppar förändras med injiceringar. Man kan tycka vad man vill om det, men är en plutig mun ett tecken på att någon inte tar sitt jobb på allvar? 

Fördomar bär vi alla på, men mot unga kvinnor pyser vi mer än gärna ut dem mellan sammanbitna tänder (eller högt och tydligt vid tangentbordet och med några glas vin i kroppen).

Det är inte så konstigt, samhället hatar unga kvinnor och allt unga kvinnor gillar. Samhället hatar Kardashians, youtubers, Tiktok, fillers, dokusåpor och upp- och ner-vända bikinis. Samhället tror att kvinnor är injektioner, att de är sociala medier, att de är allt det som de själva inte förmår förstå.

Ronja Jakobsson är en ung kvinna som vill jobba, gärna med flyttstäd. Hon är en mamma. Mycket mer än så vet jag inte om henne. Men jag vet att det det finns så oändligt många boomers (och andra) som är övertygade om att (unga) kvinnor är simpla varelser, hos vilka stora läppar inte går att kombinera med flit, kompetens, hjärna och hjärta. 

Det är så förbannat sorgligt och tröttsamt.

Men att säga det högt, till den det berör? Det är bara oanständigt.

Att vara fördomsfull är en sak, att kasta sina unkna fördomar i ansiktet på människor är en annan. Att tala är silver, att tiga är guld – för människor i allmänhet, och ohyfsade översittare i synnerhet.

Hatet mot tjejer är bara början på hån och förnedringar som sträcker sig ett helt liv. Det hjälper nämligen inte att bli äldre. Jag bläddrar vidare i nyhetsflödet. Den före detta länspolismästaren Carin Götberg säger att ”män på höga positioner har hånat mitt utseende”.

Kvinnohatet, förklätt i ”skämt” och välmenande tips, tar aldrig slut.