Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irena Pozar

Generation Greta kommer inte rädda unga kvinnor

Följ senaste nytt om valet i Expressens livesändning.
”Generation Greta kommer inte rädda er”
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Killar har en mer konservativ bild av könsroller än vad äldre män har”.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Av alla usla valstrategier som partierna valde så var den om att ignorera unga väljare sämst. Särskilt vänsterblocket har anledning att fråga sig själva hur de kunde missa att adressera den konservativa våg som sveper genom generation Z, som befästs i såväl resultatet från skolvalet som riksdagsvalet. Den som har bemödat sig med att titta på hur unga mår, hur de ser på sina liv och hur de ställer sig till olika politiska frågor har i flera år kunnat förutspå en högervinst. Att nonchalera hundratusentals unga väljare på det sättet som vänsterblocket har gjort har kostat dem valet. Och de förtjänar att förlora.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nonchalansen har i och för sig löpt över hela den politiska skalan. Högerblocket har knappast varit pigga på att snacka om unga människors livsvillkor, men de har inte heller behövt göra det eftersom de redan haft de ungas förtroende. För trots att rapporter från Ungdomsbarometern visat att frågor som rör sjukvård och omsorg samt klimat och miljö är viktigast för unga, så är det också så att unga män brinner för sänkta skatter, ekonomisk tillväxt och minskad invandring. 1 - 0 till lag Kristersson. Bland unga män i åldrarna 18 - 30 år samlar han och Jimmie Åkesson tillsammans egen majoritet med 52 procent av rösterna.

Samtidigt som vänstern har lämnat walk over på att nå unga manliga väljare, har man ignorerat de unga kvinnorna, de som faktiskt i hög utsträckning brinner för typiska vänsterfrågor som välfärd, jämställdhet och miljö. Vänsterblocket med V, S, MP och C fortsatt har samlat flest röster bland kvinnor i åldern 18 - 30, men hur stort hade stödet varit om man hade gått till val på frågor som den här gruppen brinner för? 

Jag är ganska säker på att unga kvinnor inte kommer nöja sig med ett vänsterparti som inte slåss för klimatet, ett socialdemokratiskt högerparti eller ett miljöparti som på regional nivå säljer ut välfärden. Generation Greta kommer inte rädda er. Och jag är helt säker på att den naiva övertro på den unga generationen som framtidens räddare har kostat vänstern mycket. Allt blir inte bättre med tiden, hur duktig just din son än är på att förstå samtycke och äta vegetariskt. 

Faktum är att den unga generationen pojkar och killar har en mer konservativ bild av könsroller än vad äldre män har. Bara var tionde ung kille identifierar sig som feminist, och lika många tycker att jämställdheten har gått för långt. En av fyra tycker att kvinnor överdriver hur ojämställt de behandlas, och jämfört med andra tar unga män mer sällan avstånd från påståenden som ”män är bättre chefer och politiska ledare än kvinnor”. 

Pojkar tycker att flickor vars nakenbilder läcker får skylla sig själva, och att de själva borde ha större frihet att utforska sin sexualitet på nätet än flickor. Dessutom visar en statlig utredning att det största hotet mot ett jämställt näringsliv är unga personer i chefsposition. De verkar tro att de själva är immuna mot att diskriminera, att de är woke nog att bygga och driva jämställda bolag utan att behöva anstränga sig. 

För den som vill plocka unga väljare finns goda chanser att göra det. Vad väntar ni på? 

Jag räknar iskallt med att frågan om förstagångsväljarna och de unga väljarna överlag inte kommer att vara prioriterad i de valanalyser som partierna nu inleder. Det säger en del om synen på unga som oviktiga, men visar också brister i en långsiktig valstrategi. Vill man inte redan nu etablera sig och söka lojalitet hos väljare som har 20-talet val kvar att delta i? Här har högerblocket också en stor uppgift framför sig, och trots att det ser ljust ut nu finns risk att de begår samma misstag som vänsterblocket har gjort. 

Irena Pozar är chefredaktör för Vecko-Revyn och kolumnist i Expressen

Läs fler krönikor av Irena Pozar: