Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Irena Pozar

Två kvinnor dödade på ett dygn – vem bryr sig om den pandemin?

Målsägarbiträdet Ulrika Roglands kritik mot hanteringen av våld i nära relation: ”Handlägger det nästan som snatteri”.
Felicias pojkvän dömdes till sex års fängelse efter för grov misshandel och grov våldtäkt.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Minnesplats vid platsen där en kvinna dödades på torsdagen i Linköping.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Natten mot fredagen hittades en ung kvinna död i en lägenhet i Nacka.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

”Ung kvinna död - man anhållen misstänkt för mord” och ”Kvinna död efter angrepp på resecentrum”, två nyhetsrubriker samma dag. En av dem blev 20 år gammal, den andra 45. De levde nog ganska olika liv, men det vi inte så mycket om än.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det vi vet är hur gamla de blev, att den yngre bodde i Stockholm och den äldre dödades i Linköping. Vi vet att den ena hittades mördad i samma rum som en sovande bebis. Vi vet att den andra var på stan en lugn och solig förmiddag. Och vi vet att de inte längre finns, för att män som sagt sig älska dem i stället har mördat dem. 

Kvinnor som misshandlas och mördas av män de har en relation med är offer i en pandemi som saknar vaccin. Det är en pandemi som inte får läkemedelsaktier att rusa i höjden, som inte stänger krogar tidigt eftersom alkoholen gör människor vårdslösa, som inte rättfärdigar presskonferenser dag ut och dag in. Det är en pandemi som pågått så länge människan funnits och som vi lärt oss leva med, accepterat. Trots att det inte finns ens en liten millimeter av acceptans att ge de män som kontrollerar, skrämmer och slår kvinnor. Ändå verkar de som i ett vakuum, skyddade av ”det är privat” och ”han skulle aldrig”. Med leder målmedvetet ner sina flickvänner i det som i bästa fall slutar med psykiska och fysiska skador, och i värsta fall med död. 

Jag läser om Felicia, som blev utsatt för grovt våld av sin pojkvän. Det går knappt att ta in det hon beskriver. Hon säger: ”Lita på din första magkänsla! Lämna direkt även om du kanske känner att du är kär. Spring”. Det är svårt att titta på bilderna på Felicia på sjukhuset. Hur är hon på bilden, och den Felicia som nu pratar, båda två den kvinna som blev våldtagen och slagen till oigenkännlighet av mannen hon levde med? Hon sätter ett ansikte och namn på det som ofta är anonymt, trots att det är så omfattande över hela världen. Mellan 30 och 60 procent av världens kvinnor har någon gång blivit utsatta för fysiska eller sexuella övergrepp. 

Snart öppnar stora vaccinationscentrum i Sverige. Det i Kista ska kunna ge vaccin till 10 000 personer om dagen. Massvaccinationen är snart i full gång och jag är lika glad för det som alla andra. Samtidigt har kvinnor som riskerar att bli svårt sjuka eller dö av våld i hemmet få ställen att vända sig till. Deras överlevnad är beroende av civilsamhället och olika politiska budgetar. Snart kan vi som levt isolerade på grund av pandemin återgå till det normala, men för de som blir isolerade av sina partners kvarstår problemet. Visst, de kanske kan gå till jobbet igen och därmed få en liten stund av vila - men sen då? Vi kan inte nöja oss så här.

Ja, vi lever i någonting alldeles unikt just nu. Jag vill inte på något sätt förringa den tragedi och död den här pandemin har fört med sig. Jag vill bara att vi försöker skärpa oss på samma sätt när det gäller andra farliga och dödliga världsomfattande problem, som det som mäns våld mot kvinnor är. Det kan drabba vilken kvinna som helst, när som helst - året om, varje år. Virusets beståndsdelar i det här fallet är kontroll, makt, ondska och Astra Zeneca kan inte forska fram ett vaccin för det. Men den goda nyheten är att det är du och jag och alla andra som är vaccinet. Genom att markera, kräva mer, skrika högre, säga hit men inte längre, stötta kvinnor, aldrig acceptera. Den här pandemin har alltid funnits, och det är inte för att den är omöjlig att utrota - det är för att vi ser den som något som finns på grund av enskilda personer, enskilda idioter. Men sanningen är att det är vårt samhälle som i alla tider lagt grunden för och möjliggjort för våldet att fortgå. Det är hög tid att kalla till presskonferens, hallå, kvinnor dör! Vad är det ni inte förstår? 

Expojkvännen misshandlade och våldtog Felicia

Berättar om mardrömmen och rådet till tjejer i samma situation • Varning för starka bilder