Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irena Pozar

Tv-branschen är fylld av rötägg – när tar det slut?

TV4-profil angrep kvinnlig kollega • TV4 ska utreda det inträffade
TV4 har kommit billigt undan, skriver Irena Pozar.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

En full och framgångsrik manlig programledare på TV4 höjer rösten mot en ung, kvinnlig medarbetare för att sedan ta tag i hennes handleder. 

Ett vittne beskriver det som att programledaren inleder en brottningsmatch med kvinnan. 

Det hela utspelar sig på en fest för att fira att inspelningen av ett folkkärt tv-program är avslutad.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I våras avslöjades det att Mastiff under flera års tid mörkade övergrepp i Sveriges största dokusåpa ”Paradise Hotel”. De hade varken erbjudit hjälp eller polisanmält de sexuella övergrepp och våldtäkter som ska ha begåtts på lyxhotellet. I VeckoRevyn vittnade anställda om att chefer kallade deltagare för horor, och i Expressen berättade kvinnliga deltagare om manliga medtävlande som gång på gång gått över gränsen. Produktionsbolaget Mastiffs reaktion var uppseendeväckande blasé. Vd Matilda Snöwall menade att ”hon känner sina medarbetare” och att de ”vare sig skulle tänka eller uttrycka sig så”, när hon ställdes inför uppgifterna om att grova glåpord använts om deltagarna. Kulturen på Mastiff är rutten.

Samtidigt som det är svårt att hålla ett produktionsbolag ansvariga för hur en enskild man beter sig i samband med en fest, så måste man kunna titta på det mönster av sexism och mobbning som återkommer i samband med de svenska tv-produktionerna. Vad är det för ledarskap och arbetsmiljö som skapar grogrunden för det här? Och varför kan de pågå?

För att hela tv-branschen är rutten. Mastiff har med all rätt fått sin beskärda del av kritiken, men de bolag, som Nent Group och TV4, som gång på gång anlitar dem har kommit billigt undan. Inte minst TV4 borde ha lärt sig en läxa efter att stora problem uppdagades kring Martin Timell och produktionen runt ”Äntligen hemma”. Casten Almqvist, vd på TV4, kallade Timell för ”ett enskilt rötägg”, men här verkar fler ägg ligga ruttna.

Menar man allvar med att man lärde sig något av metoo och att man förstått vikten av en god och trygg arbetsmiljö, så är det oförståeligt att övertramp och övergrepp fortfarande pågår, för att därefter begravas eller bara viftas bort. Om inte annat så är man riktigt naiv om man vid det här laget inte har insett att allt som göms i snö så småningom kommer fram i tö. Den kommunikationsapparat som krävs för att hantera händelser som rör arga, packade och kåta män kräver både tid och pengar. Men är det dyrare och mer krävande än att kicka de usla produktionsbolagen och de kända programledarna? Förmodligen inte. Money talks och kvinnor fortsätter offras till förmån för tittarsiffror och kända ansikten.


”Paradise hotel skrotas” – så blir nya formatet

”Ska återspegla unga människors vardag”