I våras avslöjades det att Mastiff under flera års tid mörkade övergrepp i Sveriges största dokusåpa ”Paradise Hotel”. De hade varken erbjudit hjälp eller polisanmält de sexuella övergrepp och våldtäkter som ska ha begåtts på lyxhotellet. I VeckoRevyn vittnade anställda om att chefer kallade deltagare för horor, och i Expressen berättade kvinnliga deltagare om manliga medtävlande som gång på gång gått över gränsen. Produktionsbolaget Mastiffs reaktion var uppseendeväckande blasé. Vd Matilda Snöwall menade att ”hon känner sina medarbetare” och att de ”vare sig skulle tänka eller uttrycka sig så”, när hon ställdes inför uppgifterna om att grova glåpord använts om deltagarna. Kulturen på Mastiff är rutten.
Samtidigt som det är svårt att hålla ett produktionsbolag ansvariga för hur en enskild man beter sig i samband med en fest, så måste man kunna titta på det mönster av sexism och mobbning som återkommer i samband med de svenska tv-produktionerna. Vad är det för ledarskap och arbetsmiljö som skapar grogrunden för det här? Och varför kan de pågå?
För att hela tv-branschen är rutten. Mastiff har med all rätt fått sin beskärda del av kritiken, men de bolag, som Nent Group och TV4, som gång på gång anlitar dem har kommit billigt undan. Inte minst TV4 borde ha lärt sig en läxa efter att stora problem uppdagades kring Martin Timell och produktionen runt ”Äntligen hemma”. Casten Almqvist, vd på TV4, kallade Timell för ”ett enskilt rötägg”, men här verkar fler ägg ligga ruttna.
Menar man allvar med att man lärde sig något av metoo och att man förstått vikten av en god och trygg arbetsmiljö, så är det oförståeligt att övertramp och övergrepp fortfarande pågår, för att därefter begravas eller bara viftas bort. Om inte annat så är man riktigt naiv om man vid det här laget inte har insett att allt som göms i snö så småningom kommer fram i tö. Den kommunikationsapparat som krävs för att hantera händelser som rör arga, packade och kåta män kräver både tid och pengar. Men är det dyrare och mer krävande än att kicka de usla produktionsbolagen och de kända programledarna? Förmodligen inte. Money talks och kvinnor fortsätter offras till förmån för tittarsiffror och kända ansikten.