Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Irena Pozar

Tack nätet, du har gjort mig till den jag är

Vad hade jag gjort utan internet? Tappat mitt förstånd. Vikten av internet i människors liv är inget man bör förringa.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Internet är det bästa jag vet. På riktigt. Det har varit min trognaste följeslagare sen jag var liten och fick höra modemets uppkopplingssignal för första gången. Ensamma kvällar i högstadiet spenderade jag framför en turkos Macintosh, inloggad på MSN och lyssnandes på musik nedladdad från DC++ eller Limewire. Online var jag aldrig ensam och jag kunde vara mig själv, något som annars knappast är vanligt för 14-åringar att känna.

Tack vare sajter som Lunarstorm och Bilddagboken kunde jag hitta människor som var lika mig själv. Som gillade brittisk indierock, svåra dikter och 60-talsmode. Men internet fick mig också att förstå att människor är så mycket mer än musiksmak och kläder. Där pratade jag med personer som jag inte visste mycket om, men kom att tycka om ändå. Något jag fann mycket svårare att göra på fritidsgården efter i skolan. Jag blev till och med kär och ihop på riktigt första gången tack vare nätet.

Datorn var min frizon och internet den plats där jag till stora delar formades som person. Så är det än i dag. Fortfarande lär jag mig mer av att läsa bloggar och följa smarta människor på Twitter än jag någonsin gjorde i skolan. Det finns ingenting som gett mig så mycket självkänsla och självförtroende som personer i sociala medier har gjort. Internet är verkligen helt sjukt fett. På vilken annan plats kan man kolla på en video med en bebis som skrattar ihjäl sig åt ljudet av papper som rivs för att nästa sekund läsa en Facebookstatus om hur det är att leva med cancer? Ingenstans.


Och ja, det finns mycket skit också. Öppenheten på internet leder också till att idioter har fritt fram att spy ut hat överallt. Människor blir utpressade, mobbade och skrattade åt. Men det blir folk å andra sidan överallt. Det säger mer om människo- släktet än om internet. Det enda egentliga problemet är att våra makthavare och politiker inte har hängt med i utvecklingen - och därför inte förstår möjligheterna och utmaningarna med nätet.