Irena Pozar

Socialdemokraterna piskar traumatiserade människor

Justitieminister Morgan Johansson, S.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
En flyktingflicka i Grekland under pandemin.
Foto: PETROS GIANNAKOURIS / AP TT NYHETSBYRÅN

”Då är vi inte människor längre, då är vi något annat”, säger justitieminister Morgan Johansson i en intervju i Ekot 2015, om varför vi inte kan stänga våra gränser och låtsas som att den humanitära katastrof som pågår i bland annat Libanon, Jordanien och Turkiet inte angår oss.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Intervjun sker med anledning av att Moderaterna föreslagit att asylsökande ska få tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta. Han anklagar Anna Kinberg Batra för att ha fallit för trycket, att vissa politiker är så - de faller när det blåser lite. Ha! Tidigare i veckan föreslog Morgan Johansson själv samma sak. 

Trots larm om risken för ökad psykisk ohälsa och försämrad integration hos flyktingar som bara får tillfälliga uppehållstillstånd, går regeringen stolt fram med parollen ”TUT som huvudregel”. Du ska kunna försörja dig genom arbete, grundläggande kunskap i svenska och samhällskunskap för att få PUT, permanent uppehållstillstånd. Du har tre år på dig! Kör! 

Ja, du kanske är traumatiserad av att ha sett din familj dödas. Du kanske har blivit torterad, smugglad i en lastbil, vandrat genom Europa med en utsvulten bebis i famnen. Du kanske har flytt från ditt hem som står i lågor, du har inte sovit och ätit ordentligt på flera år. Du kanske har tvingats begrava din mamma dold i nattens dunkel och plockat granatsplitter från grannbarnens hår. Du har allt emot dig men kanske, med hjälp av terapi, vård och trygghet kan du börja om, hålla ihop dig själv och din familj. 

Men allt du får är tre år, under vilka du ska navigera i en arbetsmarknad som diskriminerar dig, där arbetsgivare bereds än väg för att dumpa löner och utnyttja sina anställda eftersom dessa människor ju måste ha ett jobb för att ha en chans att få stanna i landet. Barnen går ju i skola här nu, de har nya vänner och har lärt sig rimma på svenska - det är klart du jobbar 80 timmars-veckor om det är det som krävs, du anmäler inte chefen för sexuellt ofredande, du saknar skyddsutrustning. Det är priset man får betala för att bli svensk.  

Den nya migrationslagen ligger i linje med hur det ser ut i andra EU-länder, den är ”till och med lite striktare” säger Morgan Johansson med stolthet i rösten i Studio Ett. Han kallar de nya förslagen för incitament och ”en stark drivkraft”, fast det sossarna egentligen gör är att piska traumatiserade människor. Och han som en gång var människa deklarerar att det här är den ”stramaste flyktingpolitiken i Sverige på 40 år”. Han får det att låta som en bedrift i sig, som att det är svårt att ha en inhuman migrationspolitik - det är ju mer regel än undantag i världen? Snarare verkar det vara en omöjlig bedrift att stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter. 

I ett av världens rikaste och bästa länder har vi bestämt att de nästan 80 miljoner människor som är på flykt i världen just nu är våra fiender, och trots att så få som 13 000 av dem sökte asyl i Sverige 2020 står Morgan Johansson i Aktuellt och har en battle med Maria Malmer Stenergard (M) om vem som är duktigast på att stoppa invandringen. Det är en fight som är omöjlig att vinna, för något parti. För så länge det finns en enda person med invandrarbakgrund i Sverige begår ett brott, är sjukskriven eller har problem med att tala språket så finns det människor, högljudda och mäktiga sådana, som kommer kräva ett Sverige för svenskarna. Hur långt ska vi gå för att göra dem nöjda? Vi har redan passerat gränsen för vad som är humant. Vi är inte längre människor, vi är något annat.