Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Irena Pozar

Skrattretande att legaliserade sexköp skulle hjälpa kvinnor

I Sverige var 2019 var tredje dömd sexköpare 90-talist.
Foto: Ievgen Chabanov

Det brukar kallas världens äldsta yrke, och är också det mest omdiskuterade. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Är det ens ett yrke, bör det vara lagligt och finns den lyckliga horan är frågor som gång på gång ställs så fort vi börjar prata om prostitution - och sedan börjar det om. 

Förra året fyllde den svenska sexköpslagen 20 år, och den tycks ha haft en normerande effekt som gjort att diskussionen kring sexköp ofta landar i att det är fel att köpa sex. Kanske hade vi som land kunnat sätta punkt där, tänka att vi gjort det vi kan och gett oss själva en klapp på axeln. 

Men i Sverige, detta jämställdhetens paradis, var 2019 var tredje dömd sexköpare 90-talist. 

Samtidigt verkar människorättsorganisationen Amnesty sedan 2015 för att avkriminalisera prostitution och i Sverige vill Centerpartiets, Liberalernas och Moderaternas respektive ungdomsförbund legalisera sexköp. I CUF:s sakpolitiska program står det ”En människa måste också ha rätten att bestämma över sin kropp och därför anser vi att sexköpslagen bör avskaffas”, ett argument som ofta förs fram med feministiska förtecken. 

Både feminister och antifeminister frågar sig om inte alla kvinnor, i jämställdhetens namn, borde få göra precis vad de vill med sina kroppar, även om detta görat är att sälja sex?

Det enkla svaret är så klart ja, och i och med att det inte är olagligt att sälja sex i Sverige så har även riksdagen i det avseende slagit fast det. Men är det förenligt med att det är olagligt att köpa sex, hindrar inte det den prostituerades rätt att utöva sitt yrke? Jo, och tur är väl det. 

För vad händer om vi börjar se prostitution som vilket yrke som helst? Frågan är inte retorisk och bäddar inte ens för spekulation - svaret finns svart på vitt. I en studie från 2012 har forskare kommit fram till det i länder det prostitution är lagligt förekommer fler fall av trafficking, speciellt om det är höginkomstländer.

Oavsett om man väljer att kalla prostitution för ett yrke eller utnyttjande av människor, kan varken motståndare eller förespråkare förneka att det är tätt sammankopplat med människohandel. 

På ena sidan finns det kanske kvinnor, om än få, som helt och hållet och utan barndomstrauman i bagaget valt att sälja sex för att de ser det som ett fullgott och rimligt arbete. 

Men på andra sidan ser vi kvinnor från fattiga länder låsas in och våldtas dag och natt. Det är dessa kvinnor som är överrepresenterade bland prostituerade i Europa. Att prata om legalisering av sexköp som ett verktyg för att hjälpa och stötta kvinnor i prostitution är därför skrattretande. Det faktum att det är lagligt att sälja sex är viktigt för att utsatta kvinnor ska kunna få stöd och hjälp. Att män fritt ska få köpa kvinnors kroppar är det inte. 

En värld utan trafficking och där prostitution endast, eller till största - eller förresten, ens till en mätbar del består av fullt frivilliga sexsäljare är en utopi. 

Därför bör prostitution kraftfullt bekämpas och mer pengar och insatser bör läggas på att utrota handeln med kvinnors kroppar helt. Det kommer gå ut över de fåtal som frivilligt säljer sina kroppar, som menar att det är ett yrke som vilket som helst. Men det är ingen mänsklig rättighet att arbeta med att sälja sin kropp.

Kanske kan dessa personer skaffa ett nytt jobb, det finns tusentals sådana vars existensberättigande inte banar väg för världsomfattande människohandel.