Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irena Pozar

Gamlingar måste skärpa till sig om coronaviruset

Se senaste nytt om coronasmittan i Expressen TV.
Irena Pozar skriver om att förstå att man ingår i en riskgrupp.
Foto: Colourbox

Det hade inte kunnat vara tydligare. 

Coronaviruset kan medföra allvarlig sjukdom och till och med innebära döden för två grupper av människor: de som är över 60 år och de som har andra underliggande sjukdomar. 

Ändå ska Ing-Marie prompt ta en fika med Kerstin och sedan gå på rea-jakt i närmaste köpcentrum. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ja, ändå ska Ulf, Hassan och Bengt handla lite god chark på saluhallen och gå fredagsrundan på Systembolaget. Ändå ska Mona träffa barnbarnen, trots att de hostar rakt ut i luften och regelbundet slickar i sig snoret som rinner mellan näsa och läpp. 

Vad fan är det som pågår, har alla boomers fått en plötslig dödslängtan? 

I mina sociala kanaler är det väldigt tydligt vad unga oroar sig mest för i den kaotiska pandemivärld vi just nu befinner oss i - beteendet våra föräldrar, far- och morföräldrar visar upp. 

Det är helt obegripligt att så många i just denna grupp utsätter sig för så stora risker, samtidigt som jag och mina kompisar 48 gånger om dagen känner efter för att se om det ändå inte är så att vi har liiite ont i halsen. 

Inte för att vi tror att vi ska hamna i respirator och dö, utan för att vi tror att gamlingarna vi älskar ska göra det. Men våra (och Folkhälsomyndigheten, politikernas och WHOs) varningar når inte fram. 

Och det är inte för att föräldrar och mor/far-föräldrar har en längtan efter vila och ro några meter under jord, nej. Problemet är att de är övertygade om att de själva inte tillhör riskgruppen. 

Det är på riktigt livsfarligt

Gamlingarna tror inte att de är gamla. De hör och läser om riskgrupperna, men har fått för sig att varningarna rör deras lungsjuka 80-åriga vänner – inte dem själva. 

I takt med att vi blir allt äldre och håller oss friska längre skapas också en uppfattning om att ålderdomen i sig skjuts upp. Men så är det inte, i alla fall inte när det gäller coronaviruset. 

Bara för att din egen mamma lever betyder det inte att du är ung och bara för att du kan resa, gå på middagar och tränar regelbundet så betyder inte det att du inte tillhör riskgruppen ”äldre” när du är 70 år gammal. 

Jag säger inte det här för att provocera eller såra, jag säger det här för att det på riktigt är livsfarligt - och jag vill att alla boomers ska leva och skälla på oss millennials ett bra tag till. 

Men för att du ska kunna göra det så måste du offra socialt umgänge och resor i några månader. Du måste förstå att corona inte är som den influensa du varje år varnas för, men också vaccinerar dig mot. 

Du måste förstå att dina barn och barnbarn bara vill dig väl - och att de går sönder av oro när du beter dig vårdslöst mitt ett av de värsta sjukdomsutbrotten vi haft i modern tid. 

I USA har termen ”Boomer remover” blivit ett vedertaget sätt för unga att beskriva gamlas ovilja att följa de riktlinjer som getts för att undvika att bli sjuk i corona samt smitta andra. Det är lite kul, men inte jätte. Det vore otroligt sorgligt om det faktum att du mår så bra och är så pigg leder till att du blir svårt sjuk. 

Eller det som vi barn och barnbarn är så rädda för - dör. Så snälla, skicka ett sms till dina barn och barnbarn nu och lova att du ska skärpa dig. För deras skull, om inte annat.


Irena Pozar är chefredaktör för VeckoRevyn.