Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Irena Pozar

Pandemilagen har stigit regeringen åt huvudet

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Det nämndes lite i förbifarten, i en debattartikel häromveckan. Regeringen vill kunna förbjuda barn från att vistas på ”särskilt utpekade platser”. Syftet är att skydda barn från att värvas in i kriminalitet. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Okej, bra. Barn ska inte rekryteras till gäng och utsättas för påtryckningar att begå brott, det är inte en särskilt kontroversiell åsikt. Men det regeringen nu vill göra borde vara kontroversiellt. Det Mikael Damberg, Lena Hallengren & co vill är alltså att ge socialnämnden möjlighet att, i samråd med domstol, besluta om att begränsa enskilda barns rätt att vistas på en viss plats. Det kan till exempel handla om ett torg, eller ett centrum. 

Det är enorm inskränkning i barns fri- och rättigheter. Tro det eller ej, men även barn som har invandrarföräldrar och bor i områden där det finns utbredd kriminalitet ska ha samma rätt som alla andra att röra sig fritt. Det här handlar inte om barn som begått brott, eller barn som uppfyller kriterierna för att bli omhändertagna enligt lagen om vård av unga. Det handlar om barn som regeringen nu vill använda som spelpjäser för att skicka signaler om hårda handskar.

Hade det här hänt om det inte vore för att regeringen rotat i sin låda med inskränknings-verktyg under pandemin? Har pandemilagen blivit startskottet på ett många år långt race där politiker ska bräcka varandra i att ta ifrån medborgare delar av deras frihet? 

Vi måste vara vaksamma, och inte låta den typen av hårresande förslag som vistelseförbudet för barn gå obemärkt förbi. Självklart ska vi som samhälle göra allt vi kan för att skydda barn från att dras in i kriminalitet. Lika självklart ska vi inte använda rättsosäkra metoder för att få det att ske. 

I en intervju framhåller inrikesminister Mikael Damberg att åtgärderna man vill vidta måste vara utformade på just ett rättssäkert sätt. 

Tillåt mig att tvivla. 

Regeringen själva säger att även om utredningen skulle komma fram till det att inte finns behov av att införa vistelseförbud, så vill de ändå ha ett lagförslag på plats senast i maj nästa år. Vad är då ens poängen med den här lagen?

Vi pratar gärna om barns orubbliga rättigheter och friheter i Sverige, vi har till och med gjort barnkonventionen till lag. Ändå går regeringen fram med ett populistiskt förslag som drabbar just barn. Barn som förvisso lever i områden som behöver rustas upp, byggas om och bli platser där man kan förverkliga sig själva och sina drömmar. De öppnar för att ta ifrån unga deras rörelsefrihet, och tydliggör ännu en gång att vissa personers rättigheter och friheter är enklare att plocka bort än andras. 

Så har det varit under hela coronapandemin, och så verkar det bli framöver också. Vems frihet inskränker vi? Vems värdesätter vi? Till vilket pris, och framför allt: på vems bekostnad? 


Damberg medger: ”Har inte varit bra” 

Inrikesminister om gängkriminaliteten: ”Våld föder våld”.