Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Irena Pozar

"Påminns om allt jag ska göra för att få leva i frid"

På söndagskvällen samlades hundratals människor vid motionsslingan i Runby för att hedra 21-åringen.Foto: Michaela Hasanovic

En 21-årig kvinna blir mördad i ett joggingspår. Det är ljust ute när någon bestämmer sig för att ta hennes liv ifrån henne. Det är sommar och en 21-årig kvinna som bara vill springa blir mördad. Många förfäras över händelsen och uttrycker oro över att inte kunna känna trygghet när de är ute och springer. I det läget kommer ett råd från polisen: Lämna hörlurarna hemma när du springer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag förstår att polisen som gav rådet menade väl. Men sådana uttalanden leder bara till den gamla vanliga skuldbeläggningen av kvinnor och hur de beter sig, för sig och klär sig.

För visst är det så att kvinnor som råkar ut för vålds- och sexualbrott hade kunnat förhindra det genom att spetsa öronen lite extra? Jag blir så trött att jag spyr.

Av att kvinnor ska ifrågasättas i domstolar på grund sin sexuella historia? Av anklagande för att de valde att gå ensam trots att det var sent på kvällen? Av blickar och visslingar på grund av sina kläder?

 

Jag är så förbannat trött på att behöva skriva den här typen av texter. Jag är så trött på att vara rädd. På att småspringa hem, alltid med ett öra fritt från musik för att jag har lärt mig att det är så man gör. Men mest av allt är jag trött på att höra att män också är rädda, att alla män inte våldtar och att män i större utsträckning blir utsatta för våld. Det må stämma, men det är helt irrelevant i sammanhanget.

Det enda relevanta att tala om är den machokultur som genomsyrar samhället och möjliggör uppmaningar om att springa utan hörlurar, klä sig med eftertanke och ta sällskap hem för att inte råka illa ut. Råd och uppmaningar som begränsar kvinnors rätt att leva som man vill.

Så länge manligheten som den ser ut i dag fortsätter att vara normen kommer män och kvinnor att bli slagna och mördade. Kvinnor kommer att bli våldtagna och tafsade på.

 

Jag önskar att jag kunde säga att jag ska snöra på mig gympaskorna och sätta på musik på högsta volym. Springa allt jag kan för kvinnors rätt att springa fritt.

Men i stället sänker jag volymen. För verkligheten är att jag ligger på en strand på min semester och läser en svensk modetidning. Vänder blad och ser en stor reklam för försvarsspray utvecklad för att användas av kvinnor. Bredvid den en rabattkod. Och återigen blir jag påmind om allt jag ska göra för att få leva i frid.