Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Irena Pozar

Måste vi protestera för vår rätt till förlossningsvård?

Redan 2017 larmade Socialstyrelsen om ett glapp i vårdkedjan.
Foto: Ievgen Chabanov
Bilden på personalens brainstorming för att få fram besparingar inom förlossningsvården på Södersjukhuset fick stor uppmärksamhet på sociala medier.
År efter år larmar barnmorskor om att mammor och bebisar utsätts för fara när arbetsbelastningen blir för hög, skriver Irena Pozar.
Foto: Sergey Novikov/serrnovik

År efter år larmar barnmorskor om att mammor och bebisar utsätts för fara när arbetsbelastningen blir för hög. Hur kan det bara få pågå?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tidigare i år blev jag och många, många andra upprörda upprörda när en bild på en whiteboard inne på personalrummet på Södersjukhusets förlossningsavdelning blev offentlig. Där kunde man läsa om hur personalen brainstormade fram besparingar, och kom med förslag som ”skippa det lilla påslakanet till babyfilten”, ”bädda snittsäng med bara plast” och ”ta bort paprikan på mackan”. Klart som fan folk blev förbannade. Men förslagen har inte mycket att göra med den besparing region Stockholm, eller resten av Sveriges regioner för den delen, vill göra.

Själv ville jag bara hem och vara i fred efter att jag fött min son.

Man sparar redan massor, till exempel genom att skicka hem nyförlösta kvinnor från BB alldeles för tidigt. Vårdförbundet har i flera omgångar larmat om att det kan leda till svåra såväl fysiska som psykiska besvär. Infektioner kan missas, och likaså förlossningsdepressioner - två tillstånd som många kvinnor drabbas av. Anknytningsproblem kan uppstå och amningen kan bli svår och smärtsam.

Allt det här vet vi. Ändå skickas en förstagångsföderska hem efter i snitt 2,3 dagar. 1973, när Socialstyrelsen började föra den typen av statistik var motsvarande siffra 6,6 dagar. Visst, på den tiden fanns andra problem – men man förstod att kvinnor behövde stöd och återhämtning efter en förlossning och erbjöd dem det. 

Själv ville jag bara hem och vara i fred efter att jag fött min son. Men ändå får jag ont i magen av tanken på att bli hemtvingad ledsen, rädd och öm. När jag några dagar senare upptäckte ett utslag på ryggen som senare visade sig vara bältros hade jag ingen aning om vart jag skulle vända mig. De sju dagarna som jag hade rätt att vända mig till min BB-mottagning hade gått, och jag satt med en prematur bebis i famnen och var livrädd för att smitta honom. Vårdcentralen visste inte om min son behövde få antiviral medicin, det var inte tillräckligt allvarligt för att söka akutvård och BVC hade vi ännu inte fått träffa.

En enkät som SKR nyligen presenterade hade nio av tio kvinnor en positiv förlossningsupplevelse. Detta har lyfts fram och hyllats, med all rätt! Men det enkäten också visar att bara sex av tio upplever att de fått tillräcklig information om tiden efter förlossningen, och var tredje kvinna upplevde - precis som jag - att de inte visste vart de skulle vända sig med sina fysiska besvär postpartum.

Larmen om att mammor och bebisar riskerar att dö kommer och går.

Redan 2017 larmade Socialstyrelsen om ett glapp i vårdkedjan. Efter att de sju dagarna som en nyförlöst kvinna tillhör sjukhuset hon fött på till dess att det är dags för återbesök hos mödravården går det mellan sex till 12 veckor. Vart ska kvinnor vända sig då? 

Allt det här vet vi. Ändå saknas rimliga budgetar och resurser inom förlossningsvården. Ändå blir det här inte en viktig valfråga. Larmen om att mammor och bebisar riskerar att dö kommer och går. Politikernas och sjukhuschefernas oförmåga att skapa en jämställd och jämlik vård består.

På 1970-talet protesterade kvinnor för sin rätt till rimlig bedövning vid förlossning. Jag kan inte förstå att vi under 2020-talet behöver protestera för vår rätt att få grundläggande förlossningsvård.