Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irena Pozar

Kvinnan förlorade allt – äntligen fick hon en röst

”När intervjun är slut så råder det ingen tvekan om det. Ingen, inte ens de som menar att kvinnor anmäler män för sexualbrott för att bli rika, kan tro något annat”, skriver Irena Pozar.
Foto: TV4

”Jag hade allt att förlora på att berätta om det här”, säger den kvinnliga juriststudenten som anmälde Göran Lambertz för våldtäkt i en intervju med ”Kalla fakta”. 

När intervjun är slut så råder det ingen tvekan om det. Ingen, inte ens de som menar att kvinnor anmäler män för sexualbrott för att bli rika, kan tro något annat. 

”Det har fått förödande konsekvenser”, säger kvinnan. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förödande konsekvenser räcker inte för att beskriva det som hon har gått igenom. Från att bli anmäld för förtal efter att under metoo-hösten ha namngivit en man på Facebook, att anmäla Göran Lambertz, den man som varit en fadersfigur och stöttat henne i förtalsprocessen, för våldtäkt till att bli kallad för bedragerska och lögnerska live i stora svenska tidningar och tv-kanaler. 

När Göran Lambertz på sin presskonferens uttalade orden, hade juriststudenten 30 minuter på sig att fly sitt hem. Polisen ansåg hotbilden mot henne vara så omfattande att hon behövde skydd. 

Hur kunde det bli så här? 

I juriststudentens specifika fall finns det flera förklaringar. En är att den man hon anmälde har varit justitiekansler och justitieråd, och kan rättssystemet utan och innan. En annan är att mannen, alltså Göran Lambertz, lyckades få svenska medier att dansa efter hans pipa. En tredje förklaring är att den metoo-våg som överrumplade oss 2017, den senaste tiden har fått en kraftig backlash, vilket har gett utpekade män och kritiker av metoo extremt mycket utrymme. 

Men det finns också andra, mindre fallspecifika, förklaringar till varför en kvinna som anmält en våldtäkt får sin berättelse gravt ifrågasatt och sitt liv raserat. Vi har i dag ett rättssystem när det gäller sexualbrott som helt uppenbart inte fungerar. En av anledningarna till det är att män som Göran Lambertz är med och bestämmer hur tillämpningar av sexualbrottslagen används (detta samtidigt som han på fritiden ”kladdar” när han druckit för mycket). 

Många delar Göran Lambertz syn på kvinnor som fresterskor och män som ”svaga i köttet”, drivna av ett kåtslag de bara inte kan värja sig mot. Det är därför inte så konstigt att det ser ut som det gör, och att kvinnor drar sig från att anmäla sexualbrott. 

Varför skulle de?  

Statistiken pekar oss i en enda riktning, mot nedlagda förundersökningar och friande domar. 

Förutom att det gör oss till ett samhälle där det som sexualbrottsoffer är näst intill omöjligt att få upprättelse, så tvingar det också kvinnor att ta till andra medel för att skydda sig själva och varandra. Det uttrycker juriststudenten så väl i ”Kalla fakta”, vars redaktion varit klok och modig nog att låta henne berätta sin historia utan massa omvägar. 

”Jag tycker inte det är fel att varna andra kvinnor för serievåldtäktsmän”, säger hon i intervjun om det inlägg hon skrev på Facebook 2017, där hon namngav en man som aldrig dömdes för våldtäkt men som blev anklagad för det av minst sju kvinnor, och som hon sedermera blivit dömd för förtal mot. 

Till och med Göran Lambertz själv tycker det är ett rimligt verktyg att ta till. I ett rättsutlåtande från 2020 skriver Göran Lambertz, apropå förtalsutredningen, att det borde ses som en mänsklig rättighet för kvinnor att ”ropa ut högt” om vem som våldtagit dem. 

Vi kan diskutera uthängningar, folkdomstolar och cancel culture in absurdum – men i slutändan kokar det ner till en enda sak:

Vi har ett undermåligt rättssystem som misslyckas med att skydda kvinnor, vilket gör att kvinnor måste skydda varandra.