Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Irena Pozar

Kändiseliten vill göra gott – men fattar ingenting

Christer Fuglesang är en av flera kändisar som engagerat sig i ”#kavlaupp”.
Foto: MATTIAS EDWALL / KAVLA UPP
Lena Endre.
Foto: Kavla Upp
Camilla Läckberg.
Foto: MATTIAS EDWALL / KAVLA UPP

”! Tog vaccinet”, så lyder översättningen på den arabiska text som företaget Kry smällde upp på affischer med 1177-inspirerat manér och tejpade upp runtom i Stockholm i veckan. På andra vaccin-affischer runtom i landet står det ”#kavlaupp” med gröna bokstäver på fotografier av en rad olika kändisar. Båda initiativen har samma syfte: att få svenskar att vaccinera sig. Och båda initiativen misslyckas kapitalt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kry följer den över ett år gamla traditionen vi numera har i Sverige, där vi försöker få ut livsviktig information på andra språk än svenska genom att fullständigt massakrera dem. Redan i april förra året kom larm om att myndigheters samhällsinformation om coronaviruset på somaliska innehöll en rad felaktigheter, bland annat översattes svenskans ”de äldre” till ”de odugliga”. 

Innan det missade man att rosiga sportlovsfirare utgjorde en risk för alla de taxichaufförer som skjutsade hem dem från flygplatsen. I en debattartikel slog Ebba Busch tidigt fast att svensksomalier, som var kraftigt överrepresenterade i corona-dödsstatistiken, dog till följd av en bristande integration och analfabetism. Att många av dem inte kunde följa råden om att inte träffa äldre (eftersom de bor ihop) och jobba hemifrån (eftersom de har yrken där det inte går) var inget som hon la särskilt stor vikt vid. 

Det följdes av en rad misstag (där undermålig testning i utanförskapsområden var ett) signerade myndigheter och region Stockholm. Nu, ett år senare, ville Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, stolt visa upp provtagningstält i Geneta och Ronna i Södertälje. Men tälten var inte där och ingen visste varför. Och på den närliggande vaccinationsmottagningen fanns inga tider att boka.

I slutet av april var bara drygt 55 procent av 70-plussare i Rinkeby-Kista vaccinerade. Motsvarande siffra i Danderyd låg på 75 procent. Svenskarnas vaccinationsvilja är hög, och hela 91 procent av befolkningen uppgav i enkät som gjordes av Folkhälsomyndigheten i mars 2021 att de skulle ta vaccinet mot covid.

I ljuset av det blir det extra pikant att näringslivstoppar som Daniel Ek, Cristina Stenbeck och Petter Stordalen pumpat in tiotals miljoner för att bombardera svenska folket med bilder på kändisar som Christer Fugelsang, Camilla Läckberg och Lena Endre som säger ”kavla upp ärmen nu, ta vaccinet, var solidarisk”. Med tanke på att de allra flesta svenskar kommer att vaccinera sig saknar kampanjen helt existensberättigande.

Samtidigt har tidigare kartläggningar från Folkhälsomyndigheten visat att en av de grupper där vaccinationstäckningen faktiskt är låg är just bland somalier i Rinkeby och Tensta. I den mån vi behöver opinionsbilda för att få fler att vaccinera sig så handlar det om att skapa plattformar för samtal, trovärdig och korrekt medicinsk information och möjlighet att ställa frågor. 

Om entreprenörerna med oändligt djupa fickor, och kommunikatörerna som vill göra skillnad, hade haft en grundläggande förståelse för hur pandemin har påverkat olika samhällsgrupper hade de inte rullat upp skjortärmarna och poserat. Men deras och Kavla upp-kändisarnas agerande ligger i och för sig helt i linje med Sveriges. Vi ignorerar, missbedömer och glömmer gång på gång att klass ofta avgör vilka som kommer leva och vilka som kommer att dö. Solidariteten bor inte här.