Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irena Pozar

Inhumant att födande kvinnor får förlita sig på tur

Soledad Alarcon är en av dem som sagt upp sig från Danderyds sjukhus
Stockholms finansborgarråd Irene Svenonius (M).
Foto: OLLE SPORRONG
Barnmorskan Hannah Dahlbäck sa upp sig från sitt jobb i direktsändningen av TV4:s Nyhetsmorgon.
Foto: TV4 / TV4
Under torsdagen valde alla förlossningschefer på SÖS att lämna sina uppdrag.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

I torsdags lämnade alla förlossningschefer på Södersjukhuset i Stockholm sina uppdrag. Dagen därpå sa barnmorskan Hannah Dahlbäck upp sig från sitt jobb på Danderyds förlossning i live-tv. Samma dag kom beskedet att 26 barnmorskor vid samma sjukhus slutar. Sedan årsskiftet har minst 100 barnmorskor i Stockholm sagt upp sig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inspektionen för vård och omsorg om Södersjukhusets förlossning: 

”Det saknas konkreta handlingsåtgärder för hur patientsäkerheten ska kunna upprätthållas vid brist på förlossningsplatser och hög arbetsbelastning.”

Södersjukhusets vd Mikael Runsiö: 

”Min bedömning är att förlossningsvården på sjukhuset fungerar väldigt väl. Vi har duktig personal och alla föderskor kan känna sig trygga på förlossningen.”

Undersköterska vid förlossningsklinik i Stockholm: 

”Får information från en kollega om att det inte finns plats här och att kvinnan måste vänta. Jag ser tydligt på kvinnan att hon inte kan vänta mer. Jag står bredvid henne och försöker stötta henne när hon mitt i en värk krystar första gången.” 

Irene Svenonius (M), finansregionsråd i Stockholm:

”Det är oerhört viktigt att vi har en trygg förlossningsvård och min bild är att förlossningsklinikerna runtom i Stockholm håller en oerhört hög kvalitet i sin verksamhet.”

I sociala medier ser jag mammor upprepa mantrat: jag hade tur, jag hade tur, jag hade tur. Det är resultatet av att förlossningsvården spelar rysk roulett med mammors och bebisar liv. 

Jag födde min son på BB SÖS i maj förra året och jag hade tur. Allt gick snett men vi överlevde. Pjuh, tur! Jag fick inte plats på förlossningen, smärtlindring dröjde, värkstoppande dropp, värkstimulerande dropp, en navelsträng runt halsen, CTG-kurvor som dyker, akutlarm och en en liten, liten syremask på en 2,7 kilo mjuk liten pojke. Det är första bilden jag har på min son. Idag äter han risotto, leker med bilar och ger mig fjärrkontrollen när han vill titta på Greta Gris. Tänk att vi hade sån tur, skriver jag till min man och skickar en artikel om massuppsägningarna på förlossningsavdelningarna till honom. 

Det är inhumant att som födande kvinna 2021 förlita sig på tur. Det är inte rimligt att barnmorskor går till jobbet varje dag och tvingas fatta etiskt svåra beslut utan att ha haft möjlighet att ens äta eller gå på toa under dagen. Det är oacceptabelt att mammor och barn får psykiska och fysiska trauman till följd av händelser som med rimlig arbetsbelastning hade kunnat undvikas. Det är sorgligt att vårdpersonal måste säga upp sig för att de inte kan se födande i ögonen längre. 

Krisen i den svenska förlossningsvården har pågått länge. IVO, vårdpersonal, mammor, pappor och fackförbund har larmat ihärdigt. Det är skamligt att Mikael Runsiö och Irene Svenonius låtsas att man vet bättre än de som jobbar på golvet. Vård kostar. Låt den kosta. Jag kan inte tänka mig något som den stora majoriteten svenska medborgare skulle vilja att deras skattepengar går till hellre än en trygg och säker förlossningsvård. Region Stockholm gick förra året med en vinst på 5,8 miljarder.

Vad kostar ett dött barn?

Vad kostar ett barn som drabbats av hjärnskador till följd av syrebrist?

Vad kostar en mamma som inte kan komma upp ur sängen på ett år?

Vad kostar en barnmorskas traumabehandling efter att hon gjort HLR på en nyfödd som trots det inte överlever?

Vad kostar en pappas sjukskrivning efter att han sett sin familj dö? 

Vad kostar det samhället att ta hand om traumatiserade människor som ser den dagen som skulle bli den bästa i deras liv, som ett rent helvete?

Vad kostar det i människovärde att föda på ett golv, i en taxi eller i en städskrubb? Vad kostar det att ropa på hjälp och inse att ingen kommer komma? 

Om inte medmänsklighet och respekt räcker, om det promt ska handla om pengar: det kostar mycket, mycket mer än 5,8 miljarder. 

Nyblivna mamman Vansessa: ”Började gråta”

”Oerhört högt tryck”