Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Irena Pozar

Hennes brott? Att vara en filosoferande tonårstjej

Foto: Gracie Cunningham / TikTok
Foto: Lev Dolgachov / Colourbox
Foto: lev dolgachov / lev dolgachov

”Math isn’t real”, i en numera världsberömd TikTok-video ställer sig 16-åriga Gracie Cunningham frågande till matematikens uppkomst.

Kort därpå laddas hennes video upp på Twitter med texten: ”Det här är den dummaste videon jag någonsin sett” och förolämpningarna börjar hagla. Gracie kallas korkad, ful och okunnig.

Tusentals och åter tusentals personer gör narr av en 16-åring som i ärlighetens namn ställer en intressant filosofisk fråga. Varför? För att de själva inte förstår vad hon menar, eller för att hon är en tonårstjej?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns ingenting världens samlade internetanvändare älskar så mycket som att håna tonårstjejer för exakt allt de gör. Hur de klär sig, vilken musik de lyssnar på och vad de gör. Fnys, suckar och elaka skämt omgärdar allt som är tonårstjej-kultur, trots att allt som är just tonårstjej-kultur förr eller senare blir mainstream och något alla börjar konsumera. Magtröjor, Harry Styles och TikTok är bara några exempel.

Vore det inte enklare att bara lyssna på och göra som tonårstjejer gör direkt? Nej nej, det är för fult. För dumt. För töntigt.

Hatet mot tonårstjejer är anledningen till att Gracie Cunningham tvingas ladda upp en ny video och säga: ”Kan ni sluta håna mig? Alla på min skola har sett det nu och alla på Twitter förolämpar och sårar mig utan anledning. Min video gjorde ingen skada. Känner ni er smarta nu? Gav jag er gudskomplex? Jag är 16 år gammal.”

Men samtidigt börjar trevliga och kunniga personer göra sig hörda. Fysiker, matematiker och filosofer som ser videon delas ställer sig på Gracies sida. De som faktiskt vet vad de pratade om och struntade i att frågorna och resonemangen kom från en tonårstjej som satt på sitt rum och sminkade sig, de höll med henne. 

”Hur kom man på konceptet algebra, hur visste man att man gjorde rätt och vad man skulle leta efter i formlerna?” Frågorna Gracie ställer har diskuterats av filosofer och matematiker länge. Att de nu formulerades och spreds utanför prestigefyllda universitets väggar gjorde inte frågorna mindre relevanta eller intressanta.

Är folk verkligen så övertygade om att tonårstjejer är dumma i huvudet och aldrig har något viktigt att säga att de inte ens bemödar sig med att försöka lyssna? 

”Hur kommer det sig att det är de dumma som inte håller med mig, medan fysiker och matematiker är de som faktiskt håller med?” frågar sig Gracie skrattande i en tredje video. Ja, varför? Svaret är lika delar tragiskt som skrattretande: För att du är tjej. Och ung. Och sminkar dig och fnissar samtidigt som du pratar om det fina ämnet matematik. 

Trots internets tappra försök att göra sig roliga på en smart 16-årings bekostnad har deras hån fått motsatt effekt. Gracie har bjudits in till att delta i ett antal poddar för att prata om livets stora frågor, algebra ur ett filosofiskt perspektiv är nu något tonårstjejer på hela TikTok pratar om och kritikerna har själva dumförklaras av experterna.

Gracies TikTok-likes är uppe i över 1,5 miljon och i sin presentation har hon skrivit: Nej, jag är inte dum. Jag gillar bara filosofi.


Irena Pozar är chefredaktör för VeckoRevyn.