Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irena Pozar

Flyktingarna blir rasistiska slagträn i virusdebatten

Hör socialminister Lena Hallengren, Anders Tegnell och coronadrabbade Kjell berätta i Expressen TV:s specialprogram om coronaviruset.
Ett flyktingläger i Libanon.
Foto: BILAL HUSSEIN / AP
Alice Weidel, ledare för Tysklands Alternative for Germany (AfD), lät meddela att fixeringen vid öppna gränser gör att coronaviruset sprids.
Foto: HERMANN BREDEHORST / POLARIS POLARIS IMAGES

Köp på dig mat så du har ett litet lager hemma. Undvik sociala kontakter om du känner dig minsta sjuk och tvätta händerna med tvål och vatten. Sjung gärna Blinka lilla stjärna under tiden du tvättar dig, så att du är säker på att du får bort alla eventuella coronabaciller. Jobba hemifrån om du kan. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stressa inte upp dig, men ta för Guds skull utbrottet på allvar. Jag har vaknat till de orden varje dag den här veckan. Informationen är tydlig och avsändaren utstrålar trygghet och kunskap. 

Tusentals kilometer söderut vaknar en kvinna i min ålder i ett tält i ett flyktingläger. Hon har ingen mat, tvål eller vatten. Hon är undernärd och har varit förkyld till och från i flera år. När hon kliver ut ur tältet finns ingen myndighet som berättar om coronaviruset och ingen talar tydligt och tryggt om vad nästa steg är. Hon har inte ens ett land att kalla sitt och förmodligen är hon, likt många andra av de 1,6 miljoner flyktingar som befinner sig i Libanon, oregistrerad. 

Av de coronaåtgärder man som enskild person kan vidta finns för henne endast att sjunga Blinka lilla stjärna kvar. 

”Att ge tillgång till sjukvård för de mest marginaliserade samhällsmedborgarna är det bästa sättet att skydda oss alla. Alla på den här planeten, även flyktingar och asylsökande, borde få tillgång till sjukhus och vård”, orden är Filippo Grandis, ledare för FN:s flyktingorgan, och de kan låta självklara, men är inte det. 

Enligt UNHCR finns det inga officiella fall av corona bland flyktingar, och i dagsläget saknas rapporter från WHO om hur situationen ser ut i lägren. Men skulle ett utbrott ske saknas det på många ställen i världen inte bara vård, utan grundläggande tillgång till hygien. Av de 70 miljoner människor som i dag tvingats fly klassas 20 miljoner som flyktingar, och hela 84 procent av dem uppehåller sig i länder med bristande sjukvårds-, vatten-, och hygiensystem. 

Tanken på att coronaviruset skulle börja spridas där är svindlande, skrämmande och sorglig. Ändå verkar den här problematiken uppta en väldigt liten till av corona-rapporteringen. 

Det kan tyckas märkligt, särskilt med tanke på vad som dominerade nyheterna förra veckan. Den inhumana situationen för flyktingarna på gränsen mellan Grekland och Turkiet och en viss partiledares försök att med flygblad stoppa invandringen till Sverige var det alla pratade om.

Nu är det tyst. Ja, förutom från högerextremt håll. Alice Weidel, ledare för Tysklands Alternative for Germany (AfD), lät meddela att fixeringen vid öppna gränser gör att coronaviruset sprids och i Frankrike har Front Nationals Marine Le Pen pratat om vikten av att ta kontroll över gränserna. 

Det är i sig kanske inte så konstigt att in- och utreseförbud och gränser diskuteras i tider då WHO bekräftat att det pågår en pandemi, men det är tydligt vilken politisk sida som passar på att smeta brun, rasistisk sörja på viruset. 

Samtidigt kommer svenskar med nyvallade skidor och nyinköpta bikinis resa fram och tillbaka mellan alptoppar och spanska pooler för att ”få en paus i livspusslet”. De kommer ta sina viktiga jobbsamtal hemifrån och nynna Blinka lilla stjärna med sina barn medan andra, som bär noll ansvar för spridningen av viruset, kommer att insjukna och dessutom användas som rasistiska slagträn på köpet. 

Irena Pozar är chefredaktör på Veckorevyn.