Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irena Pozar

Fuck you, metoo – kvinnan förgörs live

Kritiken mot Göran Lambertz pressträff – detta har hänt. Leif GW Persson: ”Han utmålar henne som en bedragare”.
Göran Lambertz håller pressträff i sin trädgård.
Foto: LISA MATTISSON

”Tafsar gör jag inte, men jag kladdar”. Göran Lambertz ord ekar bekant. ”Tölpaktigt beteende”, det numera välkända uttrycket signerat Fredrik Virtanen blev en symbol för Metoo-vittnesmålen. Hur ska vi veta om en kvinna ljuger, vad har hon för motiv, vem är hon?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den livesända pressträff Göran Lambertz håller i sin trädgård, kort efter att han släppts ut från häktet och förundersökningen lagts ner, handlar om just det. Och SVT livesänder.

Det är ärligt talat ganska chockartat. Vad säger han, och vad säger det han säger om kvinnan som anmält honom? Göran Lambertz kallar den juriststudent han ”kladdat på”, samtidigt som han varit en ”fadersfigur till”, för lögnerska och bedragerska. Sändningen pågår okommenterat.

Göran Lambertz säger att kvinnan avvisat honom när han försökt krama och pussa henne. Han har inte kunnat stå emot, han har varit ”svag i köttet och anden”, säger han. Och han skäms. Skäms för att han har varit otrogen mot ”sin kvinna”. Någonstans sitter samtidigt en annan kvinna, som på bästa sändningstid och i public service och andra medier utmålas som galen. 

Göran Lambertz säger att den unga kvinnan som nu anmält honom för våldtäkt var ”ensam i världen”. Sen tystnar han, säger att det han nu berättar om henne kan vara ”integritetsjobbigt”. Han är en av Sveriges absolut mest framstående jurister. Han vet in i minsta detalj vad han gör. De ”integritetsjobbiga” detaljerna är väl avvägda.

Lambertz utnyttjar sin gedigna kunskap och särskilda ställning till att fullständigt förgöra en målsägande. Och det sker inte i en rättssal.

Det pågår live, framför ögonen på hela Sverige, i SVT:s sändning där den även ligger kvar i efterhand och live till delar på en rad nyhetssajter, däribland Expressen. I Aftonbladet skriver Åsa Linderborg om våldtäktsanmälan: ”Naturligtvis anses den vara misogyn som undrar huruvida kvinnan har något eget ansvar för att hon 'däckade' hemma hos mannen en julafton.” Däckade inom citat ekar. Kladdig. Tölpaktig. Lögnerska. Bedragerska.

Sedan den dag Lambertz advokat meddelade att ”toppjuristen” minsann ville bli namngiven så har hela Mediesverige dansat efter hans pipa. Som genom ett trollslag blev den våldtagna kvinnans vittnesmål sekundärt.

Vi har kunnat läsa att hon hade anmält andra män för våldtäkt, och att dessa inte dömts. Som att det betyder något. Som att det inte är så att bara fem av hundra våldtäkter i Sverige leder till fällande dom. Som att kvinnor tjänar på att anklaga män för sexuella övergrepp.

”Varför skulle hon vilja anmäla dig för våldtäkt?”, frågar en journalist på frågestunden som följer den mysiga presskonferensen. 

”Någon har skrivit att du måste sluta att hoppa på män för pengar … och jag vet inte om det är det. För mig är det alldeles tydligt att hon hittade på en historia och försökte få mig fälld.”

Det är stötande och, kalla mig naiv men, oväntade scener, som utspelar sig i Lambertz trädgård i Uppsala. Jag trodde på det pressetiska systemet, jag trodde på en utsatt kvinnas rätt till integritet, jag trodde på att det är värt att anmäla. Men är det verkligen så? Svenska medier har den senaste veckan visat att det går bra att slänga den tron käpprätt åt helvete.

Fuck you, metoo.


Tre kontroversiella uttalanden från Göran Lambertz pressträff: ”Jag blir kladdig när jag är full”.