Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irena Pozar

Förbudens verkliga syfte: Att eliminera hoten mot könsroller

Över 20 delstater i USA väntas förbjuda abort i sommar.
Foto: GEMUNU AMARASINGHE / AP TT NYHETSBYRÅN

Snart kommer en 12-årig amerikansk flicka som blivit gravid behöva föda sitt barn, om hon bor i en av de fler än 20 amerikanska stater som förväntas förbjuda abort i sommar. I flera av dem kommer det faktum att hon blivit gravid genom våldtäkt inte spela någon roll. Hon kommer behöva leva resten av sitt liv med vetskapen om att män har tagit sig rätten att bestämma över hennes kropp.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hon kommer vara 12 år gammal och lära sig att livet börjar vid befruktning, men hon kommer inte lära sig om preventivmedel. Hennes förutsättningar att skydda sig mot graviditet tas ifrån henne i flera stater, och samtidigt som hon är ett barn förväntas hon kunna bli en öm moder. 

Hon kommer vara 12 år gammal och kär i tjejer, men inte får lära sig om HBTQ-frågor i sexualundervisningen i skolan som ligger i Florida. Hon kommer tro att hon är ensam och konstig, och må sämre än andra. 

Hon kommer vara 12 år gammal och börja sätta ord på hur något känns fel i kroppen. Hon lider av könsdysfori men kommer inte få hjälp, eftersom den konservativa och transfoba politiken försöker förbjuda könsbekräftande sjukvård. Inskränkningen lindas in i välmenande ord om att barn kan bli förvirrade och ångra sin transition. Men faktum är att ny studie, och den första i sitt slag, visar att barn som genom olika sociala förändringar (som att byta pronomen, namn och klädstil) i en ålder mellan tre och 12 år sällan ångrar sig. Efter fem år har 97,5 procent av barnen fortfarande samma syn på sin könsidentitet. 

Sedan en läckt rapport visade att majoriteten av domarna i USA:s högsta domstol vill häva den grundlagsskyddade aborträtten har frågan om kvinnors rätt till sin kropp varit högaktuell. Men den skrämmande utvecklingen av inskränkningar av kvinnors rättigheter bör också diskuteras i en bredare kontext. Zoomar man ut är det enkelt att se hur inskränkningarna hänger ihop med hur samtalet om HBTQI-frågor låter, och har låtit.

Det pärlband av politiska förslag som dominerar debatten i USA just nu handlar alla om en och samma sak: att upprätthålla den konservativa synen på kroppen, och vilken funktion denna kropp fyller i samhället. I den världen är könsroller nödvändiga och därför måste hoten mot dessa elimineras. Det gör man genom att hindra barn från att utforska sin sexualitet och identitet, och genom att lagstifta om kvinnors livmödrar i hopp om att kunna fjättra dem vid hemmet. När transpersoners rättigheter hotas, så hotas också kvinnors rättigheter. Tittar man i backspegeln är det därför ingen överraskning att nästa steg för USA är att plocka bort rätten till något så grundläggande som abort. Det är sorgligt att den kroppsliga autonomin länge nedmonterats inför öppen ridå, men att så många misslyckats med att agera. Nu är det för sent.

0