Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irena Pozar

Einár var också ett barn i Enskededalen

Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg kommenterar skjutningen där artisten Einár miste sitt liv.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Mamma förlåt, mamma

Mamma förlåt

Alla ser mig som ett monster

Du är den enda som förstår, mamma

Mamma förlåt, mamma

Mamma förlåt

Det har aldrig varit meningen att såra dig så hårt, mamma”

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Einár sjunger tillsammans med Sebbe Stakset. I videon kramar de sina mammor. 

”Du väntade på samtalet att sonen din var död”

Nu är Nils Grönberg, Einár, död. 19 år gammal, skjuten i huvudet och bröstet. Han är en av många döda. Hans mamma är en av många som förlorat sin son. Nio dödsskjutningar i Järva hittills i år. Barn som dör för att de ärvt samhällets misslyckanden. Mammor som dör när deras pojkar tas ifrån dem. 

Närhetsprincipen är stark i mig, starkare än jag trodde. Jag tittar på videon till Mamma förlåt. Jag ser den stora eken, fontänen där barnen badar, Pressbyrån med Sveriges trevligaste personal, cykelvägen som leder genom en tunnel till ett område med villor utrustade med nya kök och platsbyggda bokhyllor. Jag minns med vilken stolthet jag bar min son över Enskededalens gårdar när vi kom hem från BB. Hur killarna på torget frågade ”vad heter han?”, höll upp dörrar och berättade om sina syskonbarn. Einár var också ett barn i Enskededalen och nu finns han inte mer. 

Jag är livrädd för min pojkes skull. Han blir snart ett och ett halvt och har alla förutsättningar för att leva ett tryggt liv fritt från våld. Eller? I statistiken hamnar han i ”utländsk bakgrund”-kolumnen i Excel-arken, och hans hy och ögon är mörkare än mina. Vi har flyttat till en villa men området där den ligger fick folk att höja på ögonbrynen: ”Det är stökigt där. Och skolorna är väl dåliga?”

Jo, han har alla förutsättningar och ändå är jag livrädd. Varje gång det kommer en nyhetspush om en skjutning tänker jag på mammorna. Går det att leva med en så närvarande skräck för att ens pojke när som helst ska bli skjuten? Hamna i fel umgänge, hamna i skottgluggen. Dö för att han har fiender, dö för att han råkar befinna sig på fel plats. 

Det går inte att bygga stabila samhällen med hög tillit när barn dödas varje dag. Det går inte att prata om drömmar när förutsättningarna för att ens klara grundskolan saknas. Kommer det bli krig nu? Vilken politik kommer födas ur detta? Varför är människorna på andra sidan tunneln i Enskededalen mer värda att satsa på och skydda? 


”Och som jag lekte med elden när jag borde varit död

Men i sista sekunden Gud svarade på bön

Och jag minns den dagen jag förstod att jag var fri”


Einár hann aldrig bli fri. Döden är inte en befrielse när man är 19 år gammal. Den är det yttersta tecknet på att något i vårt samhälle har gått sönder. Det har spruckit i kanterna och rör sig inåt. Hur nära ska det komma innan det blir regeringskriser och haverikommissioner? Hur många måste dö, vad måste de heta och vilken hudfärg måste de ha för att vi verkligen, verkligen ska förstå smärtan hos de drabbade familjerna?

Ulf Kristersson säger att de senaste månadernas våldsbrott och mordet på Einár, som skedde i ett välbärgat område i centrala Stockholm, visar att våldet numera kan drabba ”människor som befinner sig i bostadsområden där helt vanliga familjer bor”. 

Det är svårt att ta in att en politiker utan tvekan tycker det är rimligt att uttrycka sig i termer av ”vanliga” och ”ovanliga” familjer, baserat på vem som drabbas och var. Är de ”ovanliga” familjerna i förorterna inte ens värda politikernas kondoleanser? Där har våldet varit förödande i många, många år.

Som samhälle har vi alldeles för länge accepterat en uppdelning och låtit lögnen om att det finns en andra klassens medborgare gro. Vi har inte hanterat paniken, sorgen, rädslan och uppgivenheten hos de som drabbas hårdast av fattigdom, utanförskap och våld. 

Nu får våra barn betala för det. Texten har uppdaterats för att förtydliga att Ulf Kristersson även pratade om senaste tidens våldsbrott. I en första text hos Aftonbladet som intervjuade M-ledaren var hans citat kortat vilket gjorde att det kunde misstolkas. Texten har därför uppdaterats.


 Läs fler krönikor av Irena Pozar: 

Här är sista filmerna på Einár innan mordet

Det är Vcbarre som Einár gjort musik tillsammans med, som lagt ut videon under torsdagen.