Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irena Pozar

Dina avlagda kläder kan göra mer skada än nytta

Följ senaste nytt om kriget i Ukraina i Expressens livesändning, vi sänder varje dag.
Högarna av kläder, gosedjur, mat och medicin som inte kommer till användning växer längs gränsen mellan Polen och Ukraina.
Foto: Pau Venteo / TT NYHETSBYRÅN

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har människors engagemang för att hjälpa de på flykt nått bibliska proportioner. I veckan rapporterade Röda korset att de inte sett så stort stöd sedan tsunamikatastrofen 2004.

Men samtidigt som rekordmycket pengar skänks till de stora, etablerade hjälporganisationerna så växer högarna av kläder, gosedjur, mat och medicin som inte kommer till användning längs gränsen mellan Polen och Ukraina.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I sin vilja att hjälpa har många gått vilse, och i stället för att hjälpa har man bidragit till att orsaka kaos. De små städerna dit ukrainska flyktingar kommer är överfulla. De lokala myndigheterna vädjar om att de som vill hjälpa till ska kolla upp vad som faktiskt behövs. Och det som behövs just nu är inte kläder och skor. Organisationer som Rädda Barnen, UNHCR och Unicef har den kunskap och de kontakter som behövs för att i humanitära katastrofer kunna samordna och rent logistiskt tillgodose flyende människors behov. De har anställda och volontärer på plats, och köper i den mån det går varor av ukrainska företag för att stötta ekonomin. Att skicka saker som inte ens behövs, hela vägen från Sverige, är inte bara onödigt – det kan vara direkt skadligt. Att det görs av en genuin välvilja helgar inte medlen.

I en intervju i ”Studio Ett” berättar Britta Holmberg, programchef och vice generalsekreterare på stiftelsen World Childhood Foundation, att privata initiativ kan hindra det hjälparbete som sker på plats. ”Man riskerar att skada när man vill hjälpa”, säger hon. Förutom att de många varor som skickas via privata initiativ från till exempel Sverige kan vara i vägen, så kan även de människor som åker ner för att hjälpa till hamna i vägen. Bensin, sovplatser och mat som hjälparbetarna, och de människor som befinner sig på flykt, behöver riskerar att upptas av välvilliga volontärer som saknar den erfarenhet och yrkeskunskap som behövs. Det är trångt och svårt som det är. 

Att empati och medmänsklighet driver oss till att vilja hjälpa är bra. Men bara för att det känns rätt så betyder det inte att det är rätt. Att den som skänkt gamla skor, jackor och gosedjur och skickat ner dessa till Ukraina kanske sover bättre om nätterna saknar betydelse här. Det handlar inte om mig och dig, och vad vi kan göra för att vi ska må bättre i oss själva när vi ser de fruktansvärda bilderna från Kiev på kvällsnyheterna. Det handlar om de som flyr och vad de behöver, och det är pengar. Pengar för att ge människor tak över huvudet, mat och varma filtar. Och har man inte pengar att ge så finns det andra sätt att visa solidaritet.

Förmodligen kommer Sverige snart ta emot ukrainska flyktingar. Öppna dörren för dem, delta i språkcafe, ge dem jobb, utnyttja dina kontakter, skänk hela och rena kläder till dem när de kommer hit. Och tills dess: demonstrera för deras rättigheter, sprid information, rösta för demokratin. Kom ihåg det mänskliga lidandet när kriget slutar bevakas dygnet runt.
Glöm inte de som flyr, eller de som är kvar. Var en medmänniska, gör det du kan och det som behövs. Att försöka hjälpa genom att samtidigt passa på att rensa ur garderoben och vinden, och på så sätt hamna i en win win-situation är inte nobelt, det är tondövt.

Vi är många i Sverige som vet hur det är att fly med blott en plastpåse i handen. Vi vet också hur det är att förväntas vara tacksam för sådant man absolut inte behöver. Smutsiga kläder och trasiga leksaker betalar inte hyran och maten. Men tack, ändå.


Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i hela Europa – se till att du har Expressens app nedladdad för att få viktiga uppdateringar och nyheter om kriget.

Ryska medborgare: ”Galet att tro att vi vill ha krig”

Invånarna i Moskva talar ut om kriget: ”Galet att tro att vi vill ha krig”.