Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Irena Pozar

Det går inte att besegra unga i sociala medier

Genom att organisera sig på ett nätforum lyckades aktiepriset för GameStop drivas upp.
Foto: SOPA Images / TT NYHETSBYRÅN

Att följa GameStop-gate är att bevittna ett Hollywood-liknande skeende i realtid. Det är en story som har allt: rika snubbar med backslick, småsparare på ett nördigt internetforum, Elon Musk, virala succéer och massor av pengar. 

Man kan stå vid sidan och storögt se på hur börsen urartar och småfnissa åt arga rikingar, men man kan också lära sig en hel del av det vi just nu ser. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Exempelvis står det återigen klart hur lättmanipulerad börsen är, och hur pengar förvisso spelar roll men att en enskild firmas miljontals dollar spelar mindre roll om en grupp lyckas mobilisera fyra miljoner människor att göra en och samma sak med sina betydligt färre dollar. 

För det är precis det GameStop-gate i grunden handlar om: hur helt vanliga personer genom att organisera sig på forumet Reddit lyckades driva upp spelbutiken GameStops aktier så mycket att stora amerikanska hedgefonder, som satsat stora pengar på att aktien skulle dyka, nu har hamnat i ekonomisk kris. Just nu är det småspararna med förkärlek för datorspel som snäser ”let them eat cake”, vem hade kunnat tro det?

Så, vilken är den viktigaste lärdomen vi kan dra av detta? 

Ingen står pall inför kraften i sociala medier, inte ens den börsmarknad som så länge fått diktera sina egna spelregler. Sociala medier vinner alltid. Eller, kraften i organisering mellan människor vinner alltid och den är effektivare än någonsin tack vare, eller på grund av, techjättarna. Det är ren logik. 

Lägg därtill på ett lager av gamification, corona-tristess och ett tålamod inför att inte tas på allvar som tagit slut och du får en molotovcocktail att sula rätt in i maktens centrum. Det som däremot är högst ologiskt är att börsen, politikerna och experterna inte verkar ha varit beredda på det här. 

När ska de förstå att det inte går att värja sig, att kraften hos framförallt unga i sociala medier är något man måste förhålla sig till, följa och analysera? Det går inte att besegra dem, det enda man kan göra är att förena sig med dem. 

Men vilken roll spelar big tech, företagen vi älskar att hata, i detta? Det är ju trots allt Reddit, Twitter och Facebook som möjliggjort den organisering som nu försatt hedgefonderna i ekonomisk kris. Samma fonder som har techbolagen i sina portföljer och driver upp deras värde på marknaden. Hur stor press kommer kapitalet sätta på Mark Zuckerberg & co att se till att det här inte händer igen? Det återstår att se, men några silkesvantar kommer nog grabbarna i Silicon Valley inte mötas av. Och eld i baken lär det bli nu när det inte handlar om demokrati och mänskliga rättigheter, utan det både jättarna och deras största fans brinner för allra mest: pengar, pengar, pengar. 

Det här händer nu – experternas take på Gamestop-gate

Richard Bråse och Nicklas Andersson om utvecklingen för Gamestop-aktien.